Erdoğan'ın 5G çıkışından sonra Ankara'da en çok konuşulan senaryo

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "4G ile vakit kaybetmeyelim 5G'yi bekleyelim" çıkışının ardında iki eski bakanın çekişmesinin yattığı iddia edildi.

Erdoğan'ın 5G çıkışından sonra Ankara'da en çok konuşulan senaryo

Cumhurbaşkanı'nın danışmanlığını üstlenen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile halefi Lütfi Elvan arasında gerginlik olduğu ve Yıldırım’ın bu doğrultuda Erdoğan’ı yönlendirdiği iddia edildi.

Sefer Levent'in bugün Hürriyet'te "Aradığınız 4G'ye ulaşılamıyor" başlığıyla yayımlanan  yazısı şöyle:

"Aradığınız 4G'ye ulaşılamıyor"

Önceki akşam Türk Telekom'un 175. Yılı gecesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Nasıl düşmesin? Sadece teknoloji şirketlerini değil iş dünyasında birçok kesimi paydaş olarak ilgilendiren 4G, Erdoğan'ın sözleriyle birlikte birden kadük duruma düşüverdi.

Erdoğan, "Gelirken kısa bir brifing aldım. Gündemde 4G var ama dünyada 5G konuşulurken 4G'ye geçmek Türkiye'yi çöplüğe çevirir. 2 yıl daha sabredelim 5G'ye geçelim" demişti.  Kısa bir brifing sonrasında Erdoğan'ın sarfettiği bu sözler 26 Mayıs'ta yapılacağı açıklanan, şartnamesi 18 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlanan dahası AK Parti'nin seçim bildirgesine bile giren 4G ihalesini meçhule atıverdi. Eğer Erdoğan ikna edilmezse şimdi herkes 4G ihalesinin iptal edileceğinden emin.

Bu iptal ile tahmini 2 milyar Euro'luk bir gelirden vazgeçildiğini, yabancılar nezdinde yine güvenirliğimizin sorgulanacağını, mobil iletişim şirketlerinin bu konuda bugüne kadar yaptığı çalışmaların heba olduğunu, 4G teknolojisine yönelik başta telefon olmak üzere ekipman siparişlerinin elde kaldığını vs. bir tarafa bırakalım. Bu aşamaya nasıl gelinmiş olabileceğinin izlerini sürmeye çalışalım.Önceki akşam Türk Telekom'un 175. Yılı gecesinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri teknoloji dünyasına bomba gibi düştü. Nasıl düşmesin? Sadece teknoloji şirketlerini değil iş dünyasında birçok kesimi paydaş olarak ilgilendiren 4G, Erdoğan'ın sözleriyle birlikte birden kadük duruma düşüverdi.

Erdoğan, "Gelirken kısa bir brifing aldım. Gündemde 4G var ama dünyada 5G konuşulurken 4G'ye geçmek Türkiye'yi çöplüğe çevirir. 2 yıl daha sabredelim 5G'ye geçelim" demişti. Kısa bir brifing sonrasında Erdoğan'ın sarf ettiği bu sözler 26 Mayıs'ta yapılacağı açıklanan, şartnamesi 18 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlanan dahası AK Parti'nin seçim bildirgesine bile giren 4G ihalesini meçhule atıverdi. Eğer Erdoğan ikna edilmezse şimdi herkes 4G ihalesinin iptal edileceğinden emin.

Bu iptal ile tahmini 2 milyar Euro'luk bir gelirden vazgeçildiğini, yabancılar nezdinde yine güvenirliğimizin sorgulanacağını, mobil iletişim şirketlerinin bu konuda bugüne kadar yaptığı çalışmaların heba olduğunu, 4G teknolojisine yönelik başta telefon olmak üzere ekipman siparişlerinin elde kaldığını vs. bir tarafa bırakalım. Bu aşamaya nasıl gelinmiş olabileceğinin izlerini sürmeye çalışalım.

ELVAN-YILDIRIM KAPIŞMASI MI?

Erdoğan'ın 5G çıkışından sonra dün Ankara'da en çok konuşulan senaryo, 'kısa brifing'i verenin Cumhurbaşkanı'nın danışmanlığını üstlenen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olduğuydu. Elvan ile Yıldırım'ın yıldızının hiç barışmadığına dikkat çekilirken 'Binali Yıldırım tam da seçimlerden önce ihale sürecini üstlenen Lütfi Elvan'a sıkı bir gol attı' yorumları yapıldı. Ancak Binali Yıldırım'ın yakın çevresine brifingi verenin kendisinin olmadığını söylediği de yine kulislere yansıdı. Yıldırım'ın 4G'yi desteklediği ancak seçimden önce ihalenin yapılmasına karşı çıktığı biliniyor.

Dün en çok "Eğer Erdoğan'ın çöpe gidecek teknoloji tespiti doğruysa,  bunu Cumhurbaşkanı'nın danışmanları görüyor ve uyarıyor da hükümetin danışmanları görmüyor mu" sorusu da soruldu. 

Ankara'da Ulaştırma Bakanlığı, BTK tam bir sessizliğe büründü. GSM şirketleri, şaşkın durumda beklemede. Ya Erdoğan ikna edilecek ve ihale süreci devam edecek, ya da biri çıkıp, 'ihaleyi iptal ettik, özür dileriz' diyecek.

Ankara'dan özür gelir mi bilmiyorum. Ama ilk özürü ben dileyeyim. Meğer benim üç kez analiz olarak kaleme aldığım, gazetemizin sayfalarında defalarca haber olarak yer verdiğimiz 4G kadük bir teknolojiymiş. Zamanınızı çaldık, özür dilerim.

İşsizin parasını almak için şirket kurmuşlar.

<< Önceki Haber Erdoğan'ın 5G çıkışından sonra Ankara'da en çok... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER