Konut balkonu yok, arsa balkonu var

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, sektörde fazlaca konuşulan konut balonu iddialarına veriler üzerinden farklı bir tespitte bulunuyor; “Konut balonu yok, arsa balonu var” diyor.

Konut balkonu yok, arsa balkonu var

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı,  sektörde fazlaca konuşulan konut balonu iddialarına veriler üzerinden farklı bir tespitte bulunuyor; “Konut balonu yok, arsa balonu var” diyor.Konut fiyatlarındaki artış nedeniyle yatırımcıları ev sahibi olmasının giderek güçleştiğine dikkat çeken Cansel Turgut Yazıcı, konut balonu tartışmasındayatırımcıların haklı olduğunu ancak,yükselen maliyetler  sonucunda konut üreticilerinin de haksız sayılamayacağına dikkat çekiyor.Sektörde, arsa maliyetlerinin ve diğer maliyetlerin çok arttığına vurgu yapan Cansel Turgut Yazıcı, yüksek maliyetler nedeniyle konut üretmenin üreticiler,açısından daha riskli  vezor bir yük haline geldiğini kaydetti.

Konut sektörüne bakıldığında  gelen olarak, 4 yılda  %50 artış yaşandığını dile getiren Cansel Turgut Yazıcı,  endekse göre, 1+1 dairenin 2010 yılında 100 birimden,  2014 Temmuz ayında  148 birime çıktığını belirtti.Yeni konutlar incelendiğindeartışın 100 birimden 150 birime yükseldiğine işaret eden Cansel Turgut Yazıcı,  konuya düz bakıldığında, konut balonundan söz edilebileceğini, ancak durumun bu olmadığını kaydetti. Gözden kaçan asıl faktörün enflasyona bağlı olarak artan maliyetler olduğuna vurgu yapan Cansel Turgut Yazıcı,  analizlere bakılmadan yorum yapılmasının doğru olmadığına işaret etti.

Maliyetlerde yaşanan artışın haklı olarak  yeni konut fiyatlarına yansıtıldığını ve bunun kaçınılmaz olduğunu belirten Cansel Turgut Yazıcı,  “Konut fiyatları artıyor doğru, ancak enflasyon da artıyor. Rakamlarınartışı neredeyse birbirine denk. Bunun üstüne bir de arsa maliyetlerindeki artışı koyarsak sektörden bir balon çıkmıyor, aksine düşen kar marjları nedeniyle sektör kendi yükünü taşıyor diyebiliriz." Dedi. Özellikle bazı bölgelerde arsa balonundan bahsetmenin mümkün olabileceğini, ortaya çıkan tabloda inşaat sektörünün kendi maliyet yükünü taşıdığını  anımsatanCansel Turgut Yazıcı,  konut üretmenin  ülkemizde gün geçtikçe zorlaştığını dile getirdi.


<< Önceki Haber Konut balkonu yok, arsa balkonu var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER