Murat Ülker: Keşke muhasebecime de söyleseydim

Doların 2 TL olacağını doğru tahmin ettiği kendisine hatırlatılan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker “Evet tahmin tuttu. Ancak dolar bugün 2 TL’nin üzerinde, farklı bir yerdeyiz.” dedi.

Murat Ülker: Keşke muhasebecime de söyleseydim

Gıda sektöründe büyümeye odaklandıklarını belirten Ülker, Türkiye Finans’taki hisselerini satmayı düşündüğünü söyledi.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, bu yıl yedincisi düzenlenen Ülker Çocuk Sinema Şenliği kapsamında Artvin’in Arhavi ilçesinde düzenlenen etkinliğe katıldı. Programda çocuklarla buluşan Ülker, etkinlik sonrasında gazetecilerle bir araya geldi. Ülker, haklarında basında çıkan haberlere açıklık getirirken, ülke ve dünya gündemiyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Murat Ülker, 30 Mart yerel seçimlerini ve önümüzdeki cumhurbaşkanı seçim sürecini de değerlendirdi. 30 Mart’ın iç piyasayı pek etkilemediğini ve büyük bir değişiklik olmadığını söyleyen Ülker, “Halk oyunu kullanıyor, seçimini yapıyor. Halk sözünü söyledikten sonra kimsenin bir yorum yapmaması lazım.Seçimin sonucunu seçilenlere sormak lazım, bana değil. Biz işimizi yaptık. Önümüzde cumhurbaşkanı seçimi var, inşallah bu da piyasayı etkilemez.” şeklinde konuştu. Kırım’daki son gelişmelerden ötürü Rusya parasının Türkiye’ye gelebileceği konusundaki düşünceleri sorulan Ülker, bu sorunun muhatabı olmadığını söyledi. Bunun üzerine daha önce dolarla ilgili tahminlerinin tuttuğu kendisine hatırlatılan Ülker, “Keşke bunu muhasebeciye de söyleseydim.” şeklinde espri yaptı.  Ülker şu açıklamada bulundu: ‘evet bu tahminim tuttu bu şeye benziyor, biz şimdi Arhavi’deyiz, Arhavi diye yola çıktık, sen Trabzon’dan geldin, ben Trabzon demiştim tuttu. Ama Arhavi’deyiz şimdi, 2 TL nerde biz neredeyiz. Dolar şimdi 2 TL’nin üstüne.’ Hakmar ve A-101’i satın alacağı yönünde haberler çıkan Murat Ülker bunların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

    Bu söylentilerin kendisini üzdüğünü ifade eden Ülker, “Sorumluluk sahibi olmak lazım. Hakmar iyi bir şirket, işleri iyi gidiyor, bu tür haberlerin çıkmasını gerektirecek bir durum yok. Aynı zamanda benim de müşterim. Bana sorulmadan yapıldığı için yalan haber olan bu tür haberler o kurumun işlerini olumsuz etkileyebileceği gibi haksız rekabet de oluşturur.” dedi. Üçüncü havalimanına yakın olan arazileri topladığı yönündeki iddialara cevap veren Ülker, böyle bir durumun söz konusu olmadığını  vurguladı. Üçüncü havalimanı çevresinde değil Hadımköy’de arsalarının olduğunu hatırlatan Ülker, o arsaların da satıldığını çünkü arsaları yatırım aracı olarak görmediklerini söyledi. Öncelikle GYO’ların bunu yapmalarının söz konusu olmadığını hatırlatan Ülker, GYO’ların ucuz arsa alıp daha sonra arazi geliştirme yapmayacağını ve imarı çıkmış ve planı sabitlenmiş yerler almak zorunda olduklarını ifade etti. Köprü ve otoyol ihalesinin iptalini de değerlendiren Ülker, “Biz köprü ve otoyollara teklif verdik, ihale de iptal oldu, şükür. Ben onu sonradan fark ettim. Akşam geliyorum köprü tıkalı, herkes sallıyor.” şeklinde espri yaptı.

Godiva ile Uzakdoğu’da iyi çıkış yakaladık

Bu yılın başında holding bünyesine kattıkları DeMet’s Candy Company ve Godiva ili ilgili hedeflerini de anlatan Murat Ülker özellikle Kuzey Amerika’da daha iyi bir sinerji oluşturmak istediklerini söyledi. Godiva’nın marka algısı ve kalite olarak dünyada birinci olduğunu hatırlatan Ülker, Godiva olarak işlerimiz iyi, Çin, Japonya. Kore’de iyi bir çıkış yakaladık. Şimdi orada Ülker malı satabilir miyiz diye çalışıyoruz. Godiva ile orada iş yapmayı öğrenmiş olacağız. Godiva olarak Kanada’da istediğimiz kadar iyi değiliz aslında. Kanada’da da ABD’deki kadar iyi olabilmemiz lazım. Kanada marka açısından da Godiva’nın bilindiği bir yer.

Bankacılık işi bize ters

Bankacılık sektöründeki durumlarıyla ilgili soruları da cevaplayan Ülker şunları söyledi: Türkiye Finans’ta az bir hissemiz kaldı. Eğer ortaklarımız ilgilenirse onu satacağız. Hissem yüzde 15’ten az. Ben bankacılık yaparken sermaye getirisi yüzde 40’tı, küçük bir bankaydı çünkü. Ama tabii büyük bir bankayı o şekilde idare edemezsiniz, ona göre kârınız düşer. Bunu yaparken şunu gördüm; ben 25 kuruş 25 kuruş para toplamaya uğraşıyorum, bankalarda yönetim kurulu yapıldığında ‘Şu 100 milyon doları dağıtmamız lazım akşam beşe kadar çünkü gece onlar kasada kalırsa bankaya eksi yazılıyor. Yani mantık tamamen ters, onun için sanayiciliğe devam edeceksem, perakendecilikte mal satacaksam bankacılık yapmamam lazım çünkü kafamda iki farklı şeyi bir arada tutmam mümkün değil. Mesela ben şunu da yapmam, bankada kendi adıma hesap açıp yatırım da yapmam. Kendi paramı bankaya koymam. Şirkete yatırırım.

Ben de para batırırım

Ülker olarak yeni girişimleri yeterince destekleyip desteklemedikleri yönündeki bir soruyu da cevaplayan Murat Ülker, “Bu tür şeylerle ilgileniyorum, para da batırırım yani. Gözde’de bunu yapıyoruz mesela. Siz ayakta kalanları görüyorsunuz. Yıllardan beri bunu yapıyorum. Kendim de böyle şeyler yaptım.” dedi. Son dönemde özellikle aldığı sanat eserleri ile sık sık gündeme gelen Murat Ülker, bunları bir yatırım aracı olarak görmediğini söyledi. Özel bir müze açıp açmayacağı yönündeki bir soruyu da, “Öyle bir düşüncem yok. Çok güzel müzeler var zaten biz de onlara destek oluyoruz.” şeklinde cevapladı.ZAMAN
<< Önceki Haber Murat Ülker: Keşke muhasebecime de söyleseydim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER