"ECB'nin aşırı gevşek para politikası sıkıntı oluşturabilir"


Alman Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble (CDU), Avrupa Merkez Bankası'nın aşırı gevşek parasal politikasını, "Euro bölgesinde banka ve mali denetlemede yeni sıkıntılar oluşturacak." diyerek eleştirdi.

Frankfurt Goethe Üniversitesi'nde önceki gün "Avrupa'nın Finansal Mimarlığı" başlıklı oturumda konuşan Schäuble, ECB'nin faiz oranını yüzde sıfıra düşürmesi ve mevduat faizini eksiye çekmesinin kısa sürede banka ve sigorta şirketlerini resmen riskli varlıklara yatırım yapmasını önleyeceğini vurguladı.

Federal bakan, ECB'nin, finansal ve ekonomik birlik olmadan parasal birliğin karmaşık yükünü taşıdığını sözlerine ekledi. Toplantıda Euro Bölgesi'nde ulusal banka mevduat garantisinin bir havuzda birleştirilmesi hakkında da konuşan Schäuble, riskleri ortak hale getirmeden önce, bu risklerin azaltılması gerektiğine işaret etti.

Banka bilançolarındaki tahvil denetlenmesinin değiştirilmesi gerektiğini savunan Schäuble, bu şekilde menkul kıymetler için bankaların kendi öz kaynaklarını tutmak zorunda kalacağını belirtti. Schäuble, "Biz riskleri azaltmadan, onları sadece ortaklaştırırsak, banka birliğinin amacına ulaşamayız." şeklinde konuştu.

Mevduat garanti şeması, bankası sıkıntıya giren mevduat sahiplerine sınırlı miktarda tazminat alma imkanı sunuyor. Finansal istikrarı korumak ve ciddi ekonomik sonuçları önlemek amacıyla şema, bankaları batmakta olan mevduat sahiplerinin zenginliklerini korumayı öngörüyor. Avrupa Birliği, banka birliğini oluşturmak için mevduat garanti şemasını yürürlüğe koymak istiyor. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER