Bilim dünyasını meraklandıran deliğin yeni görüntüleri yayınlandı

Sibirya'da açılan karadeliği inceleyen bilimadamları ortaya ilginç sonuçlar çıkardı.

Sibirya’daki esrarengiz deliğin sebebi; Küresel ısınma

Bir grup Rusyalı bilim adamı, ‘dünyanın sonu’ anlamına gelen Yamal yarımadasında açılan deliği inceledi. Arktik Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılardan Andrei Plekhanov’a göre esrarengiz delik, göktaşı değil de artan sıcakların sonucu olarak ortaya çıktı.

Rusya’nın Sibirya bölgesinde iki yıl önce açıldığı tahmin edilen esrarengiz delik hafta başında ortaya çıktı. Delikle ilgili pek çok iddia ortada dolaşmıştı. 80 metre genişliğindeki deliğin basında yer almasının ardından kimi bölgeye bir meteor düştüğünü kimi de dünyanın sonunun geldiğini iddia etmişti. Çünkü delik, ‘dünyanın sonu’ anlamına gelen Yamal yarımadasında açılmıştı.

Kimilerine göre ise iki yıl önce açıldığı tahmin edilen bu delik, UFO’nun dünyaya geldiğinin bir kanıtıydı. Ne var ki bu iddialar, bilim adamları tarafından gerçekçi bulunmadı.

Pek çoğuna göre Sibirya’nın kuzeyinde meydana gelen olayın arkasında küresel ısınma var. Arktik Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılardan Andrei Plekhanov, deliğin, göktaşı değil de artan sıcakların sonucu olarak ortaya çıktığını savundu. Değişen sıcaklıklar nedeniyle yer altında aşırı basınç meydana geldiğini belirten Plekhanov, bu hafta başında gaz zengini bölgede görülen deliğin de böylelikle oluştuğunu duyurdu. Plekhanov, herhangi bir patlamanın yaşanmadığını da kaydetti.

Anna Kurchatova da soru işaretlerinin odağındaki çukurun küresel ısınma nedeniyle ortaya çıktığı kanaatinde. Kurchatova, su, tuz ve gaz karışımı sonucunda yer altında patlama meydana geldiğini düşünüyor.  Küresel ısınma nedeniyle gaz salındığına dikkat çeken araştırmacılar, bunun daha sonra ise patladığını tahmin ediyor. Onlara göre bu iddialarını doğrulayan en büyük etken ise deliğin iç kısmının kararmış olması. Deliği incelemek için bölgeye seferber olan bilim adamları, toprak hava ve suyu numunesi toplayarak bu sonuca ulaştı.
<< Önceki Haber Bilim dünyasını meraklandıran deliğin yeni görüntüleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER