Dev banka hukuksuzluğa isyan etti

İş Bankası’nın, adı gibi işinde gücünde bir banka olduğunu vurgulayan Genel Müdür Bali, “Bizim siyasetimiz işimizdir” dedi. Bali, bankayla ilgili spekülatif açıklama yapanlar konusunda ilgili makamları göreve çağırdı.

Dev banka hukuksuzluğa isyan etti

İş Bankası’nın, adı gibi işinde gücünde bir banka olduğunu vurgulayan Genel Müdür Bali, “Bizim siyasetimiz işimizdir” dedi. Bali, bankayla ilgili spekülatif açıklama yapanlar konusunda ilgili makamları göreve çağırdı.

İş Bankası, 2008 yılından bu yana sürdürdüğü "İş’le Buluşmalar"ın bir yenisini dün İzmir'de tamamladı. Burada bir konuşma yapan Genel Müdür Adnan Bali, özellikle CHP'ye atıfla "siyasi parti ortaklığı” yönündeki spekülasyonlara ilk kez yanıt verdi. 91 yıl önce bankanın kuruluş kararının alındığı İzmir’de içini dökmek istediğini ifade eden Bali, şu noktalara dikkat çekti:

Vicdan eksikliği de var

- Kurumun hissedar ve kuruluşu üzerinde yalan yanlış bilgilerle, gayri şeffaf medyalarda aslı astarı olmayan ileri geri değerlendirmeler yapılıyor.

- Bunların bir kısmı bilgi eksikliğinden, bir kısmı vicdan eksikliğinden yapılıyor.

- Bankanın hissedar yapısı bellidir. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun kayıtlarına bakan  ne olup bittiğini görür.

Temsili nezaretten ibaret

- İş Bankası’nda çalışanlarının ve emeklilerinin en yüksek hissedarlığı oluşturduğu sahiplik modeli esastır.

- Politik partinin yönetim kurulundaki temsili, Atatürk paylarına isabet eden kâr paylarının, Atatürk’ün vasiyetleri gereği Türk Tarih ve Türk Dil Kurumu’na aktarılmasına nezaretten ibarettir.

Gayri şeffaf medyalar

- Başka hiçbir parasal ve teknik manada boyut içermemektedir.

- Kimse kendi hedefi uğruna gayrı şeffaf medyalarda İş Bankası üzerinden, İş Bankası gibi gözbebeği kurumları yıpratmayı denemesin. Bizim üzerimizden asla cephe genişletmeye çalışmasınlar. Nitekim bu işe de yaramaz.

İş Bankası’nın, adı gibi işinde gücünde olan bir banka olduğunu da vurgulayan Bali, “Bizim siyasetimiz işimizdir. Faaliyet alanımızla ilgisi olmayan hiçbir konuda taraf değiliz. Ama bu ülkeye ve Türkiye’ye tarafız. Krizlerde dalgakıran gibi hareket ederiz” dedi. Son dönemde ortaya çıkanlar gibi konular karşısında, bankanın davranış biçimini de ortaya koyan Bali, şunları anattı:

Muhatap da almayız

"Bu konuları gündeme getirenlerin ekmeğine yağ sürecek şekilde lafı çoğaltmayız, çoğu kez  muhatap da almayız. Görev tanımı bu olan ve sorumlulukları bu olan makamlardan gereken açıklamayı beklerdik. Bizim buna ihtiyaç duyduğumuzdan değil; kendi görevleri ve sorumlulukları bunu gerektirdiği için, hakikat için beklerdik."

Fed'in kafası karışık

Küresel anlamda, hem gelişen hem gelişmekte olan ülkelerin hassas bir süreçten geçtiğini dile getiren Adnan Bali, şunları anlattı:

“Türkiye bundan ciddi etkileniyor. Piyasalar Fed ile yatıp onunla kalkıyor. Son olarak tutanaklarından ‘sabırlı' kelimesi çıktı. Ancak Fed Başkanı ‘Bu sabırsız davranacağız anlamına gelmez' dedi. Onların da kafası karışık. Eylülden önce faiz artışı beklenmiyor."

Büyümek gerekiyor

- Tür­ki­ye'nin, po­li­tik, eko­no­mik ve je­opo­li­tik et­ki­le­rin ol­du­ğu zor­lu sü­reç­ten geç­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Ba­li, şu vur­gu­la­rı yap­tı:

- Bü­yü­me ol­ma­dan bir kriz­den çı­kı­la­bi­le­ce­ği­ni dü­şü­ne­mi­yo­rum.

- 2015'in ilk gös­ter­ge­le­ri bek­le­di­ği­miz bü­yü­me­ye da­hi ula­şı­la­ma­ya­ca­ğı­nı gös­te­ri­yor.

- Tür­ki­ye re­form­cu ru­hu ve iv­me­si­ni tek­rar ka­zan­mak du­ru­mun­da­dır.


<< Önceki Haber Dev banka hukuksuzluğa isyan etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER