İngiliz yayın kurumu BBC'nin haberine göre, Ağustos ayında Mısır'ın Şarm el Şeyh kentine 189 yolcu taşıyan İngiliz yolcu uçağının yaklaşık bin fit yükseklikte bir roketle karşılaştığı ve pilotun ani bir manevra ile yolcuları kurtardığı iddia edildi. Uçağın Londra'nın Stansted havaalanından kalkan "The Thomson" şirketine ait bir uçak olduğu belirtildi.
Konuya ilişkin olarak İngiliz hükümetine dayandırılan açıklamada uçağın Mısır hava sahasında karşılaştığı roketin "hedeflenmiş bir saldırı değil, rutin bir askeri tatbikat ile ilişkili" olduğu belirtildi.
Mısırlı yetkililerin ise roket atışının İngiliz yolcu uçağına yakın mesafeden geçtiği yönündeki açıklamaların "doğru olmadığını" belirttiğine yer verildi.
Rus havayolu şirketi Kogalimavia'ya (Metrojet) ait Airbus A321 tipi uçak 31 Ekim'de, havalandıktan kısa bir süre sonra 17'si çocuk, 217 yolcu ve yedi mürettebatıyla Mısır'ın Sina Yarımadası yakınlarında düşmüştü.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın, Mısır'ın Şarm el Şeyh kenti ile karşılıklı uçuşları askıya alma kararının ardından, Kızıldeniz kıyısındaki şehirde mahsur kalan 3 binden fazla kişinin tahliye edildiği, diğerlerinin tahliyesi için ise çalışmaların sürdüğü bildirmişti.
THY İPTAL SÜRESİNİ UZATTI
Uçağın terör örgütü IŞİD tarafından düşürüldüğü yönündeki iddiaların ardından Şarm el Şeyh seferlerini iptal eden Türk Hava Yolları (THY), iptal süresini 16 Kasım’a kadar uzattığını açıkladı.
Teknik ekip: Rus yolcu uçağı bombayla düşürüldü
Rus yolcu uçağının Mısır'ın Sina Yarımadası'nda düşmesine ilişkin araştırma yapması için görevlendirilen 57 uluslarası teknik ekip, uçağın bombayla düşürüldüğü olasılığın yüzde 90 olduğunu açıkladı.
Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinden Rusya’nın St. Petersburg şehrine giderken 31 Ekim'de Sina Yarımadası'na çakılan Rus yolcu uçağının düşme nedeni halen netlik kazanmadı. Düşme nedenini araştırmak için oluşturulan 57 kişilik teknik heyet, uçak parçaları ve iki kara kutuda şimdiye kadar yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Uçağın bir bombayla düşürüldüğünü ileri süren ekip, bu ihtimalin "yüzde 90" olduğunu açıkladı. Kara kutudaki kayıtlara göre uçağın büyük bir gürültüyle havada infilak ettiğini aktaran teknik heyet, araştırmaların henüz sonuçlanmadığını da vurguladı. Ayrıca 57 kişilik ekipte 29 Mısırlı olmak üzere, 10 Airbus şirketi, 10 İrlanda, 6 Fransa ve iki de Almanya'dan teknik heyet görev alıyor. Rus heyeti ise araştırmalarını Mısırlı mühendislerle ayrı sürdürüyor.
Öte yandan Kahire yönetimi, İngiltere Başbakanı David Cameron ile ABD Başkanı Barack Obama'nın araştırmalar sonuçlanmadan "terör saldırısı ihtimali" olduğuyla ilgli açıklamalarına tepki gösterdi. Mısır Dışişler Bakanı Sameh Şükri, özellikle İngiltere'yi kastederek, 'terör saldırısı' açıklaması yapanları "aceleci" davranmakla suçladı. ABD ve İngiltere, olayın uçağın içine konulan bombayla infilak ettiğini savunuyor. AA- CİHAN