Davutoğlu: Terör sadece bizi değil dünyayı tehdit ediyor


Başbakan Ahmet Davutoğlu, terörün yalnızca Türkiye'yi değil, dünyanın birçok önemli şehrini tehdit ettiğini söyledi.

Bursa Gökdere Meydanı'nda partisince düzenlenen 'Açık Hava Mitingi'nde vatandaşlara hitap eden Davutoğlu, terörün bugün bütün dünyayı tehdit eden en önemli küresel problemlerden birisi olduğunu ifade etti. Son dönemde farklı kıtalarda benzer saldırılar yaşandığını anlatan Davutoğlu, "Bizim başkentimizde gördüğümüz gibi terör olayları her ülkede yaşandı. Madrid'de, Paris'te Moskova'da her yerde yaşandı. Yüzlerce masum insan hedef alındı, canından oldu, yaralandı. Bütün dünyanın derdi haline geldi terör. Terör örgütleri sivil kalabalıkları hedef alarak etkilerini artırmaya çalışıyor. Biz yıllardır çağrı yapıyoruz, teröre karşı ortak bir duruş oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün işine geldiğinde terörü görmezden gelen, hatta menfaatler doğrultusunda teröre destek verenler var. Biz bu destek ve himayelere karşı dimdik duracak mıyız? İnadına birlik, inadına kardeşlik diyecek miyiz? Çevre ülkelerdeki yangını Türkiye'ye sıçratmaya çalışanlara karşı yüreğimizdeki aşk ateşini yakmaya devam edecek miyiz? Türkiye'nin bölgedeki bütün sıkıntılar rağmen istikrarını koruması, bölge içinde hebası olan bazı güçleri rahatsız ediyor. Son zamanlarda gördük ki Türkiye'ni içinden de teröre destek verenler var. Bu pisliği devlete, güvenlik güçlerine bulaştırma gayreti olanlar var. Elinde hiçbir desteği, gayreti olmadan yalan söyleyenler, iftira atanlar, provokasyon yapanlar var. Terör asla hoş görülemez."

Mitinge katılanların "Katil Demirtaş" sloganları atması üzerine Davutoğlu, şunları dile getirdi: "O milletin birliğini beraberliğini kast eden kim olursa olsun ona karşı koyacağız. Daha ortada delil yokken, katil devlet diye devleti suçlayan, milleti tahrik etmeye çalışanlara bu millet cevap verir. A terör örgütü, B kötü, B ve C terör örgütü şununla bununla çalışıyor diye ona iyi demez. Bugün PKK ile işbirliği yapan PYD ye yardım gönderenlere de bura8an sesleniyorum, bizim için DEAŞ ne kadar adi ve alçak bir terör örgütü ise PKK ve bağlantıları da ayı şekilde katildir. Türkiye'nin birliğine saldırı nereden gelirse gelsin o saldırıyı yapanları bulundukları yerde cezalandırır, hesabını sorarız. Türkiye hiçbir zaman herhangi bir terör örgütünün destekçisi olmamıştır. Barışta kardeşlikten, bahsedenler saldırılar olurken, hiçbir şey netlik kazanmamışken, saldırı birkaç dakika önce gerçekleşmişken halkı galeyana getirecek açıklamalar yapıyor. Cumhurbaşkanımızı katil, devleti katil, bizleri seri katil yapma alçaklığını yapıyorlar. Biz kalpleri birbirine bağlayan seri muhabbetin insanlarıyız. Onlar daha olay belli değilken, bizi seri katillikle suçlarken biz 3 gün yas ilan ettik. Aralarında farklı partiden insanlar, farklı ideolojiden insanlar olabilir ama hepsi bizim kardeşimizdir. Bir AK parti teşkilatı üyesi de oğlu ile birlikte oradaydı ve katledildi. Can veren kardeşlerimizin definleri çini gece gündüz hepsine elimizden geldiğince ailelerine taziyeler sunduk. Ama terörü lanetleyemeyenler, devleti lanetlemeye başladılar. Bir siyasi parti lideri, toparlayıcı olması gerekirken kargaşa çıkartmak acıyla kışkırtıcı açıklamalar yapıyor. Bazı siyasiler böyle bir zamanda acılardan siyasi rant elde etmeye çalışıyorlar. Acıları paylaşmak yerine bu acılardan bir takım menfaatler elde etmeye çalışıyorlar."

Konuşmasında medyayı da eleştiren Davutoğlu, şunları aktardı: "Bu kışkırtıcı yaklaşımlar medyadan sosyal medyadan da destek bulabiliyor. Bu tür yaklaşımların Türkiye'nin istikrarına katkı sağlamadığı açık. Bunların bir kısmı planlı ve maksatlıdır. 7 Haziran'dan bu yana terörle nasıl etkili bir şekilde mücadele ettiğimizi sizler biliyorsunuz. Hükümet olarak Ankara'daki acı olayların ardında da hemen harekete geçtik. İki canlı bomba ile ilgili somut sonuçlara ulaştık. Bunlarla ilişkili olduğuna inandığımızı 10 kişi daha gözaltına aldık. Bu olay bütün ayrıntıları ile aydınlanana kadar çalışmalar devam edecek. Buradan bütün siyasi parti liderlerine sesleniyorum, bugün teröre karşı herkesin birlik içinde hareket etmesi gereken gündür. Gün bugündür, kardeşlik günüdür, muhabbetimize karşı harekete geçenleri lanetleme günüdür. Ülkemizin istikrarı, insanlarımızın birliği ve kardeşliği noktasında hassasiyet göstermesi gereken gündür. Parti liderlerini konuşurken duyarlı davranmaya davet ediyorum. elinde delili olan varsa delilini ortaya koysun, ne gerekiyorsa yapalım. Ama spekülasyon yapmasın. Hep beraber teröre karşı deklarasyon yayınlayalım dedik, gelmediler, gelin görüşelim dedik gelmediler. Bir hafta sonra teröre karşı kardeşlik mitingleri başlattık. İnşallah 1 Kasım'da geçici hükümetimizin yerine güçlü bir hükümet kuracağız. Biz inanıyoruz ki milletimiz tekrar bu işi ehil kadrolara emanet edecek. Biz milletin verdiği görevden hiçbir zaman kaçmadık, kaçmayacağız."

BAHÇELİ HEP 'HAYIR' DEDİ

AK Parti'nin dışındaki partileri sorumluluk almamakla suçlayan Başbakan Davutoğlu, "Son 4 yıl içinde diğer siyasi partiler sorumluluktan kaçarken, milleti bu dar boğazdan çıkarmak için sorumluluğu üzerimize aldık. Hem koalisyon görüşmelerinde hem geçici hükümetin kurulması görüşmelerinde hem terör konusunda ortak bir tavır istediğimizde olumsuz çağrı aldık. Biz bu çabaları gösterirken diğer partiler hepsi, bize, bizim çabalarımıza destek vermek, terörle mücadelede bizimle işbirliği yapmak yerine hayır dediler. Sayın Bahçeli hep 'hayır' dedi. Yuhalamayın, burası birlik günüdür. Ama bilinmesi için söylüyoruz, hep 'hayır' dedi. Yahu bir kez de millete 'evet' deyin. Bir kez de gelin şu sorumluluğu paylaşalım dediğimizde 'evet' deyin. Bizim için hayır da hayır yok, bizim için milli iradeye, kardeşliğe, beraberliğe evet demekte hayır vardır. "

"KILIÇDAROĞLU OLUMLU CEVAP VERDİ AMA…"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu seçim hükümetine bakan vermemekle suçlayan Davutoğlu, şunları anlattı: "Sayın Kılıçdaroğlu olumlu cevap verdi ama hem uzlaşıdan uzak durdu hem de geçici hükümete bakan göndermedi. Bugün bu hükümette bütün partilerin olması lazımdı. Gelmediler, sorumluluğu paylaşmaya gelmediler, terörle mücadeleyi birlikte yapmaya gelmediler. Seçimlere Türkiye'yi taşıyalım dediğimizde hayır cevabı aldık. Terörü karşı birlikte hareket etme davetimize icabet etmek yerine kendi siyasi menfaatlerini, kendi siyasi çıkarlarını ön plana çıkardılar. Milletin acısını paylaşması gerekirken, karanlık yapıların gündeminin gündeme taşınmasına aracılık ettiler. Biz daima göreve hazırız. Türkiye ülkeye sahip çıkacak bir yiğit yok mu dendiğinde biz hep buradayız, Bursa'dayız, Diyarbakır'dayız, İstanbul'dayız, Ankara'dayız, Hakkari'deyiz, Edirne'deyiz demeye devam edeceğiz."
Başbakan Davutoğlu konuşmasının sonunda bu sabah silahlı saldırıya uğrayan Bursa'nın Kestel ilçesinin AK Partili Belediye Başkanı Yener Acar'a da geçmiş olsun dileğinde bulundu.

SON
CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Terör sadece bizi değil dünyayı tehdit ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER