Belediye seçimlerinde, ilk kez seçilme hakkı verilen Suudi kadınlardan 979 aday


Suudi Arabistan'da gelecek Cumartesi günü yapılacak Belediye Meclisi seçimlerinde 979 Suudi kadın aday oldu. Seçim İcra Kurulu Başkanı Cüdey el-Kahtani, Belediye Meclisi seçimlerinde ilk kez kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini belirtti.

Seçim İcra Kurulu Başkanı Cüdey el-Kahtani bugün Belediye ve Köy İşleri Bakanlığı'nda seçim çalışmaları hakkında bir basın toplantısı düzenledi. El-Kahtani 248 belediye seçimi için bin 300 oy kullanma merkezinin kurulduğunu açıkladı. El-Kahtani, seçimlerde oy kullanmak için kayıt yapan Suudilerin sayısının ise 1 milyon 486 bin 477 kişi olduğunu, bunların yaklaşık 130 bininin kadın olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan genelinde Belediye Meclis üyeliği seçimlerinde 6 bin 915 kişinin aday olduğunu belirten Seçim İcra Kurulu Başkanı, bunların 979'nun kadın olduğuna dikkat çekti. El-Kahtani ayrıca, seçimlerde fırsat eşitliliğini ortadan kaldıran unsurların yasaklandığını söyledi.

"Seçimlerde katılım oranın düşük olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise el-Kahtani, "1,5 milyon kayıtlı seçmen sayısının çok iyi olduğu" cevabını verdi. El-Kahtani, bu sayıdan asker ve 18 yaş altındakilerin de kaldırılması sonrası katılım oranının yaklaşık yüzde 42'ye geldiğini vurguladı.

Seçimlerde adayların fotoğraflarının yasaklanmasının nedeninin sorulması üzerine Seçim İcra Kurulu Başkanı, "Açıkça bizim kadın fotoğrafının varlığını engelleyen şeri kontrollerimiz var. Şeri kontroller madem var; saygı duyulması lazım. Biz seçimlerde ve diğer yerlerde, bunlara saygı duymaktan onur duyuyoruz. Bundan da herhangi bir utanç duymuyoruz." dedi. El-Kahtani ayrıca, Belediye Meclisi seçimlerinde bayanlara ilk kez seçme ve seçilme hakkının tanındığının altını çizdi.

Gazetecilerin seçimleri takip edebileceklerini belirten Seçim İcra Kurulu Başkanı el-Kahtani, "Ancak erkek gazeteciler erkek seçmenlerin oy kullandıkları salonlarda, bayan gazeteciler de bayan seçmenlerin salonunda olacak. Gazetecilere yer tahsis edilecek ve kimlik kartı verilecek." dedi.

Seçimler için başkent Riyad'da bazı yollara ve seçim merkezlerine tabelalar asıldı. Seçimleri İnsan Hakları Örgütü ile diğer sivil toplum kuruluşlarının izleyebileceği belirtildi. CİHAN
<< Önceki Haber Belediye seçimlerinde, ilk kez seçilme hakkı verilen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER