Bartın'da ölü sayısı maalesef 41'e çıktı

Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK’ya bağlı maden ocağında dün meydana gelen patlamada can kaybı 41'e ulaştı.

SHABER3.COM

İçişleri Bakanı Soylu, sabah saatlerinde, madende mahsur kalan 15 madenciden 14'ünün cansız bedenine ulaşıldığını açıklamıştı. Kurtarma çalışmaları devam eden işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı.

Duvar ve DW'nin verdiği bilgilere göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında cuma akşam saatlerinde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 41'e yükseldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sabah saatlerinde Amasra'daki maden ocağında meydana gelen patlamada 40 işçinin hayatını kaybettiğini bildirmişti. Soylu, "58 madenci kurtarıldı. 40 şehidimize ulaştık. 11 yaralıdan 1'i taburcu oldu" demişti.
Sabah saatlerinde can kaybının 28 olduğu açıklanmış, madende mahsur kalan 15 madenciyi arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirilmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada "Bartın'daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28’e ulaştı. İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Mahsur kalan madencileri arama çalışmaları sürüyor İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez sabah saatlerinde patlamayala ilgili kamuoyuna bilgi vermişti. Patlamanın meydana geldiği sırada madende 110 kişinin çalıştığını belirten Bakan Dönmez, "Şu anda 15 arkadaşımız maden ocağında, aramalar hala devam ediyor. Bir galeride patlamanın akabinde oluşan bir yangın söz konusu" diye konuştu. Patlama anıyla birlikte oluşan yüksek basınç ve sıcaklıkla madencilerin bir kısmının olay yerinde can verdiğini belirten Bakan Dönmez, "Bir galeride patlamanın akabinde oluşan bir yanık var. Yangın söz konusu. Şu anda ekiplerimiz yangın ve orada karbonmonoksitin etkisini azaltmaya çalışıyorlar. O çalışmalar devam ediyor. Arama çalışmasına katılan arkadaşlarımızın da güvenli bir şekilde bu faaliyetleri yürütmesi gerekiyor. O açıdan biraz daha sabırla beklemek durumdayız" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu da maden ocağında meydana gelen patlamada 58 işçinin kurtarıldığını ve 15 madencinin kurtarılması için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Patlamada hayatını kaybeden madencilerin isimlerini açıklayan Soylu, "Kurtarılmayı bekleyen ailelere yani aşağıda göçük altında arama kurtarma çalışmaları esnasında şu anda kurtarılmayı bekleyen ailelere de sabır diliyoruz. Bütün milletimize de başsağlığı dileğimizi iletiyoruz. Allah rahmet eylesin. Büyük bir üzüntü içerisinde olduğumuzu söylemek isterim. Allah bizi bu tip olaylarla bir daha karşı karşıya bırakmasın. İnşallah arama kurtarma çalışmalarında umutlu bir haber arkadaşlarımızdan bekliyoruz. Allah yardımcımız olsun" açıklaması yaptı.

Dönmez: Grizu patlaması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez daha önce yaptığı açıklamada, madende kısmi göçükler meydana geldiğini ve ilk belirlemelere göre patlamanın grizudan kaynaklandığını söylemişti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü‘nde dün yerel saat ile 18.15'te patlama medana gelmiş, Bartın Valisi Nurtaç Arslan da patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, olayın -300 kotunda meydana geldiğini kaydetmişti.
AFAD'ın hatalı paylaşımı tepki çekti

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), patlamanın trafo kaynaklı olduğunu açıkladı, daha sonra bu tweetini kaldırdı.

AFAD hesabından akabinde atılan tweette patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığı ifade edildi.



Kurtulan işçi: Göz gözü görmedi

Bartın'daki madende yaşanan patlama üzerine ilk açıklama Bartın Valiliğinin Twitter hesabından yapıldı.

Açıklamada "A?masra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18:15 sularında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır," ifadeleri kullanıldı.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan maden ocağında yaptığı açıklamada, "-300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Bütün ekiplerimiz seferber. Şu an 6. yaralımızı çıkarıyoruz" dedi.

Nurtaç Arslan, ayrıca maden ocağından çıkan bir işçi ile konuştu.

İşçi "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz-duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi," dedi.

İletişim Başkanlığı, olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemelerle, mahsur kalan maden işçilerinin kurtarılması için çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı.

Y?apılan açıklamada, "Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir" denildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla maden ocağı patlamasının yaşandığı Bartın Amasra’ya gidip inceleme yapmak üzere bir heyet de oluşturuldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığındaki heyette Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz'ın yer aldığı açıklandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz. Sorumlu Bakanlıklardan biri olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

TTK’dan iddialar konusunda açıklama

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Amasra'daki maden faciasına ilişkin "Sayıştay raporunda tehlikeye dikkat çekildiği" iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içerdiği belirtildi. Açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında yer alan 'Eksi kotlarda yüksek metan gazi' ve '2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu' içerikli haberlerdeki yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur denildi. Devamında şu ifadeler yer aldı: "2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı 'Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi' şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu bu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildi. Öte yandan Kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır."

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, grizu patlamasının yaşandığı maden için Sayıştay'ın 2019 yılında rapor hazırladığını açıklamış ve bu raporu sosyal medya hesabından "Sayıştay uyarıyor" ifadeleriyle paylaşmıştı.


<< Önceki Haber Bartın'da ölü sayısı maalesef 41'e çıktı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER