Avrupa Birliği'nde en hızlı büyüyen meslekler

Avrupa Birliği'nde son yıllarda hızla büyüyen ve ilgili sektörler tarafından aranan meslekler belirlendi.

SHABER3.COM

Avrupa Birliği Uluslararası Standart Meslek Sınıflamasına (ISCO) göre 2021-2022 ilk çeyrekleri arasında Avrupa’da çalışan sayısının en fazla arttığı meslek grupları belirlendi. İSCO'nun verilerine göre yiyecek hazırlama ile dağıtımı, kişisel hizmet sektörü ve bilgi iletişim teknolojileri ilk üç sırada yer aldı.   

Yüzde 9,6 artış oranı ile bilgi ve iletişim teknolojisindeki meslek mensupları hızlı bir yükseliş gösterdi. Bu gruptakiler, yazılım ve uygulama geliştiricileri, yazılım analistleri, veri tabanı ve bilgisayar ağları geliştiricileri vb gibi meslek mensuplarından oluşuyor. ISCO'nun yaptığı tanımlamaya göre bu kişiler; belirli uygulamalar için bilgi teknolojileri, donanım, yazılım ve benzer kavramları araştırıp, planlayıp, tasarlayıp, yazıp, test edip, geliştirip ve önerilerde bulunuyorlar. İlkeler, politikalar ve işlemler dahil ilişkili dokümantasyonu geliştiriyorlar. Optimal performans, veri bütünlüğü ve güvenliğini sağlamak için veri tabanları ve diğer bilgi sistemlerini tasarlayıp, kontrol ediyor, bakımını yapıyor ve destekliyorlar.

Ayrıca hukuk, sosyal ve din ile ilgili yardımcı profesyonel meslek mensuplarının sayısı da son bir yılda yüzde 9,4 arttı. Bu alandaki örnek meslekler şöyle: Avukat yardımcısı, özel dedektif, gayrimenkul araştırıcısı, mübaşir, hakim katibi, noter katibi, zabıt katibi, hukuk katibi, toplumsal kalkınma çalışanı, toplumsal hizmet çalışanı, kriz müdahale çalışanı, sosyal yardım çalışanı, kadın sığınma evleri süpervizörü, gençlik hizmetleri çalışanı, engelli hizmetleri çalışanı, aile hizmetleri çalışanı, yaşam becerileri eğiticisi, akıl sağlığı yardım çalışanı ve din görevlileri.

Ağırlama, perakende ve diğer hizmet yöneticilerinin sayısı da son bir yılda yüzde 9,1 yükseldi. Diğer meslek gruplarındaki artış oranları ise şöyle: 
İşletme ve yönetim profesyonelleri yüzde 7,4 
El sanatları ve matbaa çalışanları yüzde 6,7
Bilim ve mühendislik profesyonelleri yüzde 5,7
Üretim ve uzmanlaşmış hizmetler yöneticileri yüzde 5,3
<< Önceki Haber Avrupa Birliği'nde en hızlı büyüyen meslekler Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER