Almanya'ya gelen sığınmacı sayısında büyük azalma


Avusturya üzerinden Almanya'ya geçen sığınmacıların sayısının günlük 130'a gerilediği belirtildi. Almanya'ya giriş yapan sığınmacıların 2016 yılının başlangıcından bugüne 109 bin kişi, Türkiye'den Yunanistan'a geçen sığınmacıların ise günlük 73 olduğu açıklandı.

Almanya'ya 2014 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle başlayan mülteci akınında önemli bir azalma meydana geldi. Türkiye'den Yunanistan'a geçen ve oradan Makedonya, Sırbistan, Macaristan, Avusturya rotasını takip ederek Almanya'ya ulaşan sığınmacıların sayısında Makedonya, Macaristan ve Sırbistan'ın sınırlarını tel örgülerle kapatmasıyla önemli azalma yaşanıyor.

Almanya'ya gelen sığınmacı sayısı Mart ayının son haftasında günlük 130 olarak tespit edildi. Böylece 2016 yılından itibaren Almanya'ya gelen günlük ortalama 2 bin sığınmacıdan, 130'a gerilemiş oldu. 2016 yılı sonuna kadar 1 milyondan fazla mülteci bekleyen Almanya, sayının artmaması halinde bu rakamlarla yıl sonuna kadar 500 bine ulaşamayacak.

YUNANİSTAN'DAKİ 50 BİN SIĞINMACININ AKIBETİ BELİRSİZ

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan anlaşma gereği Yunanistan'a geçen sığınmacılar, Türkiye'ye geri iade ediliyor. Fakat bu anlaşma 20 Mart 2016'dan sonra gelen sığınmacılar için geçerli olduğundan dolayı anlaşma öncesi Yunanistan'a giden 50 bin mülteci, Orta Avrupa'ya geçmek için bekliyor. Makedonya'nın sınırını kapatılmasıyla 50 bin mültecinin akıbetinin ne olacağı ise bilinmiyor.

TÜRKİYE'DEN GEÇEN SIĞINMACI SAYISI 73

Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Ege Denizi üzerinden Yunanistan'a geçen göçmen sayısının önceki gün 73 kişiye kadar gerilediği açıklandı. 2016 yılının başlangıcından bugüne Yunanistan'dan Türkiye'ye geri iade edilen göçmen sayısının 766 olduğu bildirildi. 295'i Pakistan, 33'u Bangladeş, 263'i Fas, 144'ü Cezayir ve 4'u Tunuslu olan göçmenler Türkiye'de geri gönderildi.

STEİNMEİER'DEN TÜRKİYE İLE ANLAŞMAYA ÖVGÜ, BALKAN ÜLKELERİNE ELEŞTİRİ

Federal Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier, başta Balkan ülkeleri olmak üzere mülteci krizinin çözümünde kendi başına hareket Avrupa ülkelerini eleştirdi. Steinmeier, "Avrupa'ya daha az sığınmacı geliyor, çünkü Yunanistan'dan çıkamıyorlar. Orada insani bir dram oluşuyor." diyerek Balkan rotası üzerindeki sınırların kapatılmasını eleştirdi. Funke Medya Grubu'na konuşan Steinmeier, "Avrupalı ortaklar kendi sorunlarını diğer Avrupa ülkesini krize itecek şekilde çözerse, Avrupa'da bu şekilde bir arada olamayız." dedi.

Türkiye ile AB arasındaki anlaşmayı öven Steinmeier, "Eğer Türkiye ile anlaşma olmasaydı bugün Yunanistan-Makedonya sınırında 100 bin insan kir ve çamur içinde hayatta kalma mücadelesi veriyor olacaktı. Bu nedenle AB'nin dış sınırlarını Türkiye ile anlaşma ve Yunanistan'ın desteği ile koruma en doğru yol." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'ya gelen sığınmacı sayısında büyük azalma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER