AKP'nin Kombassan gibi şirketleri kurtarması bir kez daha mağdur etti

TBMM'de kabul edilen yeni vergi yasası Avrupa'da İslami holdinglere para yatıran gurbetçilerin paralarını geri alma ümitlerini de yerle bir etti.

SHABER3.COM

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen Vergi Kanunu ile Avrupa'daki Türklerden yüksek kâr payı vaadiyle para toplayan holdinglerin korunması, bu holdinglere para kaptıran gurbetçilerin tepkisine yol açtı. 

Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin 2016'da aldığı kararla halen faal olan holdinglerden paraların iade imkânı doğmuştu.

AKP GURBETÇİYİ İKİNCİ KEZ MAĞDUR ETTİ

Söz konusu holdinglere kâr payı vaadiyle para yatırdıklarını ancak paralarını geri alamadıklarını ileri süren yatırımcılar, kanunda yapılan değişiklikle artık dava açıp haklarını arayamayacaklarını belirterek, ikinci kez mağdur edildiklerini ileri sürdü.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra yürürlüğe girecek. Yimpaş, Kombassan, Endüstri gibi farklı isimlerle Konya'da kurulan holdinglere, "Kandırıldım” gerekçesiyle dava açılmasının da önüne geçilmiş olacak. 

Yatırdıkları paraları geri isteyenlere de para yerine borsada işlem gören hisse senetleri verilecek.

DW Türkçe'nin haberine göre Almanya'nın başşehir Berlin'de faaliyet gösteren Avrupa Türkleri Dayanışma İnisiyatifi'nin sözcüsü Muhammet Demirci söz konusu düzenlemeyle Avrupa'da binlerce kişinin ikinci kez mağdur edileceğini ileri sürdü. 

HAK ARAMA YOLLARI KAPATILDI

Holdinglerden paralarını geri alabilmek için Almanya'da dernek kurduklarını ve Türkiye ile Almanya'da hukuk mücadelesi başlattıklarını söyleyen Demirci, son değişiklikle haklarını aramalarının da engellenmek istendiğini söyledi.

Kâr payı vaadiyle bir milyon civarında kişiden para toplandığını ancak vaat edilen kâr paylarının kendilerine ödenmediğini belirten Muhammet Demirci, "Apaçık kandırıldık. Hakkımızı mahkemelerde arıyoruz. Şimdi kanunu değiştiriyorlar ve artık haklarınızı arayamayacaksınız diyorlar.” sözleriyle tepki gösterdi.

KEFENLE PROTESTO EDİYOR

Kombassan, Jet-Pa, Yimpaş ve Endüstri Holding'e 600 bin mark yatırdığını söyleyen Hanifi Doğan ise 1995'den bu yana yatırdığı paraları geri alabilmek için mücadele ettiğini söyledi. 

Köln yakınlarındaki Troisdorf'da yaşayan Doğan, "Evime kadar geldiler. ‘Sizi haramdan kurtarmak için ayağınıza geldik' dediler. O gün bu gündür paralarımı almak için çalmadığım kapı kalmadı.” dedi.

Türkiye'ye yatırım yapılacağını ve binlerce kişinin istihdam edileceğini anlatarak kendilerinden paralar toplandığını iddia eden Doğan, "Camilerde vaazlar verdiler. İnsanlar da iyi niyetli davrandı. Ama paralarımızı geri almak isteyince iş değişti. Paramı istediğim için Konya'da holding binasından polis çağırarak beni attılar. Defalarca nezarette yattım. Derdimi siyasilere anlattım, sonuç elde edemedik.” diye konuştu.

"BENİ TOPLANTILARINA ALMIYORLAR, ÇÜNKÜ..."

Holdinglere tepkisini göstermek için Almanya'da ve Türkiye'de kefen giyerek protesto eylemleri düzenleyen Hanifi Doğan, "Beni tanıdıkları için Türkiye'den gelen hiçbir hükümet yetkilisinin toplantısına almıyorlar. Basını da susturdukları için sesimizi duyuramıyoruz. Şimdi bu yasayla artık tüm umudumuz kayboldu.” diye sitem etti.

"KANUN İLE HUKUK İHLAL EDİLİYOR”

Köln Barosu'ndan avukat Seydi Koparan TBMM Genel Kurulu'ndan geçen yasa teklifini "hukuk ihlali” olarak değerlendirdi. 

İlgili değişikliğin sadece bir şirkete yönelik yapıldığını kaydeden Koparan, "Amaç burada şimdi adı Bera olan Kombassan’ı korumak. Oysa hukuk devletlerinde bir şirkete, bir kişiye has yasa çıkarılmaz. Bu akıllara ziyan bir uygulama, hukuk ilkeleri ayaklar altına alınıyor.” dedi.

Koparan, "Bu yasa şu anlama geliyor; Kombassan'a karşı artık, ‘Beni kandırdınız' diye dava açılamayacak. Kimse ‘ben size ortak değilim. Benden kar payı karşılığında para aldınız. Beni kandırdınız' diyemeyecek. Devam eden davalarda da yargıç yeni yasaya göre davayı reddedebilecek. Kanun bunun için yapılıyor. Bir insan kandırıldığını ileri sürerek niye hukuki yollarla hakkını arayamayacak?” diyerek tepki gösterdi.

MAĞDURLAR TAM DA SONUÇ ALMAYA BAŞLAMIŞTI


Almanya'da holdingler tarafından aldatıldığını ileri süren çok sayıda kişi için Almanya ve Türkiye'de davalar açtıklarını belirten Koparan, "12-13 yıldır hukuk mücadelesi veriyoruz. Almanya'daki davalar kısa sürede sonuçlandı. Alman yargıçlar dolandırıcılığı gördü ve paraların iadesine karar verdi. Ancak Türkiye uzun süre bu kararları tanımadı. Şimdi Türkiye'deki mahkemeler de müvekkillerimiz lehinde kararlar almaya başladı. Tam bu süreçte Meclis devreye girdi ve hukukun önünü tıkadı.” diye konuştu.

"İNSANLAR DOLANDIRILDI"

Avukat Seydi Koparan Avrupa'da para toplayan holdinglerin insanların dini ve milli duygularını istismar ettiklerini söyledi. Vaat edilen yüzde 20, yüzde 30 kar payının inandırıcılıktan uzak olduğunu ifade eden Koparan, bu oranın dünyanın hiçbir ekonomisinde mümkün olmadığını kaydetti. 

"Vatandaşların bunu anlayacak ekonomi bilgileri yoktu. Üstelik paralar genellikle camilerde toplandı. İnsanların dini duyguları sömürüldü.” diyen hukukçu, "Türkiye'ye yatırım yapılacağı, istihdam yaratılacağına” inanan insanların paralarını verdiklerini belirtti ve "Vaat edilen kar payları ilk yıllarda kısmen verildi. Çünkü böylece yeni kişilerden paralar toplandı. Bu insanlar açık, net şekilde kandırıldı ve dolandırıldı. Çoğu parası olmadığı için dava açamadı.” şeklinde konuştu.

1 MİLYON KİŞİDEN 30 MİLYON EURO

Avrupa Türkleri Dayanışma İnisiyatifi'nden Muhammet Demirci'ye göre söz konusu holdingler Avrupa'da bir milyon civarında Türk'ten para topladı. Demirci, Avrupa'da toplanan meblağın 30 milyar euro civarında olduğunun tahmin edildiğini söylüyor.

KANUNDA NELER VAR?

Avrupa'da Kombassan Holding olarak para toplayan, daha sonra adı Bera Holding olarak değiştirilen şirket aleyhine dava açılmasının da engelleneceği yasa değişikliğiyle alacaklılar hissedar olarak kabul edilerek. Bu kişilere ortaklık verilecek ve böylece açılan tüm davalar düşecek. Bera Holding Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama yaparak, teklifin kanunlaşmasıyla birlikte haklarındaki davaların düşeceğini, devam eden davaların da ortadan kalkacağını bildirmişti.

BATIK HOLDİNGLERİN YÖNETİCİLERİ HUKUKTAN KAÇIRILIYOR

Kombassan olan ismini Bera olarak değiştiren şirketin daha önce AKP'den Aksaray milletvekilliği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevlerinde bulunan yönetim kurulu başkanı Ali Rıza Alaboyun teklifin komisyondaki görüşmelerine de katıldı.

Alaboyun burada yaptığı konuşmada, "Mesela, hissemizin komisyonda görüşüleceği duyulur duyulmaz, dün borsa yüzde 1 civarında değer kaybederken bizim hissemiz tavan yaptı, bir beklenti var özellikle yabancı yatırımcılar tarafından.” diye görüş belirtmişti. 

Ancak mağdurlar bu görüşmelere davet edilmemişti.
<< Önceki Haber AKP'nin Kombassan gibi şirketleri kurtarması bir kez daha... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER