AİHM'e başvuranlar, İnsan Hakları Tanzimat Komisyonu'ndan habersiz

AİHM'e başvuranlar, İnsan Hakları Tanzimat Komisyonu'ndan habersiz

Çeşitli mağduriyetlerden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuran bazı kişiler, tazminat ödenmek suretiyle çözüme dair kanunun verdiği imkandan, sürenin bitmesinden dolayı faydalanamıyor.

9 Ocak 2013 Tarih ve 6384 Sayılı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödemek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun'la İnsan Hakları Tazminat Komisyonu kuruldu. Kanunda, komisyona başvurmak için AİHM'de davası olanlara altı ay süre verildi. Bu süre, 20 Ağustos 2013'te sona erdi. AİHM'de davası olanlar, bundan haberleri olmadığı ve resen de komisyona yönlendirilmedikleri için haklarını kaybetti.

Eşini bir üniversite hastanesinde yapılan ameliyatta tıbbi hata sonucu kaybeden 68 yaşındaki Zafer Öztürk de bunlardan birisi. Başvurduğu hukuk yollarından sonuç alamayan Öztürk, bireysel başvuru hakkı verilince Anayasa Mahkemesi'ne müracaat etti. Talebi hakkında "zaman bakımından yetkisizlik" kararı verilince davanın peşini bırakmayarak, bu sefer de AİHM'e başvurdu. AİHM'de davası devam ederken Tazminat Komisyonu Kanunu çıktı fakat altı ay içinde başvurmayınca yine istediğini elde edemedi.

Zafer Öztürk, uzun mahkeme süreçlerini şöyle özetledi: "2001 tarihinde doktor hatasından hanımım öldü. Kamu davası açıldı, Danıştay suçlu buldu. Eşim olduğu için ben müdahil oldum. Suçlu bulununca 100 bin liralık dava açtım, doktor yargılandı. Sağlık Şûrası'nda 17 profesör 'suçlu' dedi. Doktor meslekten bir ay men edildi, iki sene de hapis cezası aldı. Cezayı zaman aşımından kaldırdılar. 6 bin liraya yakın avukat parası da bana yüklendi. Doktor, hakkımı ararken bir de beni sahtekârlıkla suçladı. Beraat ettim ve tazminat davası açtım, kazandım. Yargıtay'a fotokopiyle evrak göndererek yanılttı, kararı bozdurdu. Anayasa Mahkemesi'ne başvurdum, orası da 'zaman bakımından yetkisizlik' kararı verdi. AİHM'e başvurdum. Burada açılan davalarla ilgili altı ay süre verilmiş. Benim her şeyden haberim olması mümkün mü? Ben özürlü bir insanım zaten. Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde bu konuyla ilgili dava açtım, başvuru süresi geçtiği için reddedildi. Böyle hukuk mu olur? Nereye gideceğim, ne yapacağım bilmiyorum."

Hakkını aramak için zamanını ve maddi imkanlarını harcayarak mücadele ettiğini anlatan Öztürk, "Bu davalar sebebiyle evimi sattım. Maddi manevi zarara uğradım. 'Adaletin Kör Gözü' adlı bir kitap çıkardım. Tazminat için Türkiye'de zaman geçse de AİHM'deki davam sürüyor. Beni duruşma için çağırdılar. İmkanım yok, sizin vereceğiniz adaletli karara güveniyorum diyerek mektup yazdım. Türkiye'de mahkemelerde adaletin tecelli edeceğine artık güvencim kalmadı." dedi.AIHMe-basvuranlar-Insan-Haklari-Tanzimat-Komisyonundan-habersiz-1895804.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber AİHM'e başvuranlar, İnsan Hakları Tanzimat Komisyonu'ndan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER