Kayseri'de 36 yıldır baharat ve pastacılık yapan Abdülkadir Özselamoğlu, 20 bitkinin karışımından kış çayı yaptı. Karışımı oluştururken bitki uzmanlarının tavsiyelerinden faydalandıklarını belirten Özselamoğlu, kış çayının vücut direncini arttırdığını kaydetti.
Kış çayı için bir ekip kurduğunu anlatan Özselamoğlu, çalışma sürecini ise şu şekilde özetledi: "Bunun için geçmişe dönük araştırmalar yaptık. Her bir bitkinin nelere faydalı olduğunu çıkardık. Bizden öncekilerin bu bitkilerden nasıl faydalandıklarını araştırdık. İnsan vücuduna zarar vermemesi için de gerekli oranlarda kullandık. Bu karışımın içinde kekik, kuşburnu, gül, limon, adaçayı, lavanta, okaliptüs, ıhlamur, elma, lahana yaprağı, salatalık kurusu ve nar çiçeği gibi bitkisel ürünler var. 20 baharat çeşidini karıştırarak bir çay yaptık. Kilosunun 150 liradan satıyoruz. Kaynatılmış suda demleyerek tüketilmeli."
IHLAMUR NİYE PAHALI?
Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişmesine rağmen ithal edilen ıhlamurun fiyatı büyük şehirlerde 200 liraya dayandı. Yüksek fiyatı nedeniyle haberlere konu olan ıhlamur, Kayseri'de ise kilosu 150 liradan satılıyor. Envai Gurme İşletmecisi Abdülkadir Özselamoğlu, ıhlamurun yoğun emek isteyen bir ürün olduğu için fiyatının yüksek olduğunu söyledi. Özselamoğlu, "Ihlamur büyük ağaçlarda yetişiyor ve işçiliği tehlikeli. Toplanması da zor bir iş. Mesela kilosu 10 bin lira olan safran için de bu böyle. Çünkü bir dönümden 100 gram çıkıyor. Son yıllarda ıhlamurun tüketimi de arttı. Eskiden ıhlamuru sadece hasta olanlar içerken şimdi sağlıklı olan da içiyor. Önceden bir kış sezonunda 100 kilo ıhlamur satılırken şimdi yaklaşık 500 kilo satılıyor." dedi. CİHAN