'Zorunlu trafik sigortalarında fiyatlar kaskoyu ikiye katladı'

Zorunlu trafik sigorta fiyatlarının sürekli yükseltilmesi vatandaşı ve yetkilileri çileden çıkardı.

'Zorunlu trafik sigortalarında fiyatlar kaskoyu ikiye katladı'

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, zorunlu sigorta fiyatlarının sürekli yükseltilmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Zorunlu trafik sigortalarında fiyatlar kasko fiyatlarını ikiye katladığına işaret eden Fevzi Apaydın, yazılı açıklamasında, “Zorunlu olan bir sigortanın fiyatının serbestçe belirlenmesini yanlış buluyoruz. Zorunlu sigortada, riskleri de fiyatı da devlet belirlemeli. Daha önce devlet tarafından belirlenen sigorta fiyatları rekabet olsun diye serbest bırakıldı. Ama tam tersine sigorta şirketleri serbestliği fırsat bilerek sürekli zam yapıyorlar. Bu yıl nisan ayından bugüne kadar 8 defa zam yapıldı. Esnafımızın kazandığı zorunlu trafik sigortasına gidiyor. Bu fırsatçılığa son verilmeli. 1 Haziran'da yapılan yasal değişiklikler gerçek rekabet ortamını yaratmadı. Bugün ülkemizde zorunlu trafik sigortasının kasko sigortadan farkı kalmadı. Devlet özellikle zorunlu trafik sigortasında tavan ve taban primleri belirlemeli. Sigorta şirketlerinin keyfiyetinden esnafımız kurtarılmalı.” dedi.

“TİCARİ ARAÇ SAHİBİ ESNAF KAYBEDİYOR”
Geçen yılbaşından itibaren trafik sigortasında serbest tarife rejimi uygulamasına geçildiğini ve primleri sigorta şirketlerinin belirlediklerini söyleyen Apaydın, şöyle devam etti: “Sigorta şirketlerine 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren tarifeyi serbest olarak belirleme hakkı verilirken, primlerin rekabetçi ortamda belirleneceği söylendi. Ama esnafın primleri tavan yaptı. Geçen sene İstanbul’da 1.300 ile 2.500.TL prim ödeyen iki minibüse bu sene kazaları olmadığı halde 11 bin 810 TL ile 12 bin 310 TL poliçe kesildi. Ticari taksilerde ise 2 bin 650 ila 6 bin lira arasında değişiyor. Ayrıca büyük illerde kaza riski az olan ilçelerle il merkezinde çalışan ticari araçlara aynı prim uygulaması devam ediyor. Hiçbir olumlu gelişme yok. Para kazanmanın iyice zorlaştığı piyasa koşullarında bırakın zammı mevcut fiyatları düşürmenin yolu biran önce bulunmalı.”

'SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ZARAR ETTİĞİ KALEMLERDE İYİLEŞME OLDU'
Apaydın, sigorta şirketlerinin zarar ettiklerini söyledikleri maddelerde iyileştirme yapılmasına rağmen poliçe fiyatlarında bir indirim görmediklerini ifade etti. Vefat tazminatının hesaplamasına standart getiren düzenleme ile sigorta şirketlerinin kime, ne ödeyeceğini bileceğini kaydederek, “Trafik sigortasından sağlık giderleri karşılanmayacak, tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecek. Sigorta şirketleri tedavi sonrası sakatlık durumunda devreye girecek. Sigorta şirketi hasarlı aracın onarımında eşdeğer yedek parça kullanabilecek. Kaza tarihine göre model yılı 3 yılı geçmeyen araçların onarımında yedek parçanın tamiri mümkün değilse ancak orijinal parça kullanılacak. Kısmi onarımlarda yedek parçaları sigorta şirketi tedarik edebilecek. Bu dört madde sigorta şirketlerinin zarar ettiğini söyledikleri konulardı. Hepsi şirketler lehine düzenlendi. Ama esnafa kesilen poliçelerde hala bir iyileşme olmadığı gibi geçen yıl ile bu yıl fiyatlar yüzde yüzün üzerinde artış gösterdi.” izahında bulundu.

CHA
<< Önceki Haber 'Zorunlu trafik sigortalarında fiyatlar kaskoyu ikiye katladı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER