Zorla istifa ettirdiği yerlerde umduğunu bulamadı

AKP, ‘metal yorgunluğu’ nedeniyle belediye başkanlarının istifa ettirildiği yerlerde sıkıntı çekti, 6 şehrin 3’ünü kaybetti.

SHABER3.COM

AKP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘metal yorgunluğu’ gerekçesiyle belediye başkanlarını istifa ettirdiği 6 şehrin 3’ünü kaybederken, 2’sini kıl payı alabildi. Balıkesir ve Bursa’yı az bir farkla kazanabilen AKP, Ankara, İstanbul ve Bolu’yu kaybetti, Niğde’de ise oyu düştü.

Erdoğan, 16 Nisan referandumunun ardından tartışmalı bir süreçle İstanbul, Ankara, Balıkesir, Bursa, Niğde ve Bolu belediye başkanlarını genel seçim ve 31 Mart yerel seçimlerini dikkate alarak ‘metal yorgunluğu’ gerekçesiyle istifa ettirmiş, Ankara, Balıkesir ve Bursa belediye başkanlarının istifası sancılı olmuştu. 6 belediyeden 3’ünde 16 Nisan referandumunda ‘hayır’ çıkmıştı. Ankara, Balıkesir ve Bursa belediye başkanları istifa etmemekte direnince hem Erdoğan hem de parti yöneticilerinden ‘soruşturma’ imalı açıklamalar yapılmıştı. 

Erdoğan’ın belediye başkanlarını istifa ettirdiği 6 ilden 3’ünü kaybederken, 2’sini kıl payı kazanabildi. Ankara’da Melih Gökçek 2014 yerel seçiminde 1 milyon 417 bin oy alırken, 31 Mart’ta aday olan Mehmet Özhaseki Cumhur İttifakı’nın ortak adayı olmasına karşın 1 milyon 536 bin oya ulaşabildi. Bu oy sayısı Özhaseki’nin seçimi kazanmasını sağlayamadı.

İstanbul’da da benzer bir tablo yaşandı. Kadir Topbaş, 2014 yerel seçiminde 4 milyon 146 bin oy alarak belediye başkanı seçildi. Ancak 31 Mart seçimlerinde İstanbul’da AKP’nin adayı olan Binal Yıldırım, MHP’nin aday çıkarmayarak kendisini desteklemesine rağmen ancak 4 milyon 101 bin oya ulaşabildi. Balıkesir ve Bursa’yı MHP ile ortak ittifak adayı çıkarmasına karşın çok az farkla kazanabilen AKP, Niğde’de oy oranı düşmesine karşın belediye başkanlığını kazandı. AKP ve MHP’nin ittifak yaptığı illerden Bolu’da ise CHP’nin adayı kazanırken, bu il AKP’nin kaybettiği 14 il arasında yer aldı.
<< Önceki Haber Zorla istifa ettirdiği yerlerde umduğunu bulamadı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER