'Zarrab'dan başka soruşturulan kişiler var'

ABD'de Türkiye'nin artık yakından tanıdığı Savcı Preet Bharara mahkemeye yeni yazı sundu: Zarrab'dan başka yabancı hedeflerimiz var, kanıtları paylaşamayız.

Best of Reza Zarrab

Haberdar sitesinden İlhan Tanır'ın aktardığına göre Zarrab davası hızından birşey kaybetmiyor. Zarrab’ın savunma avukatlarının 14 sayfalık bir dilekçeyi Hakim Berman’a sunması ve 17 Aralık polis raporunun geçersiz sayılmasını talep etmesinden saatler sonra 17 Kasim Persembe gunu Bharara ve yardımcı savcıları mahkemeye 5 sayfalık ve 2 sayfalık yeni iki dilekçe sundular. Bu dilekçelerde, ilk kez resmi olarak Zarrab ve ismi açıklanan 3 diğer sanık dışında başka soruşturmaların da devam ettiği ve başka isimlerle ilgili bu soruşturmalardan dolayı da Reza Zarrab davasının kanıtlarının üzerindeki koruma kararının sürmesi gerektiği belirtildi.

Bharara: Savunma ile kanıtların paylaşılması ABD’nin Ulusal güvenliğine zarar verebilir

Başsavcılık, Zarrab'ın savunmasının finansal kurumlar ve email hesaplarından alınan dokümanların ‘hassas olmadığını’ iddia etmesinin yanlış olduğunu yazdı. Savcılık bu bilgiler açıklanması halinde ‘’soruşturmanın hedefinin, başsavcılığın takip ettiği kanıtların kaynaklarının, başsavcılığın şimdiden sahip olduğu bilginin genişliğinin’ anlaşılacağını söyledi ve ekledi: ''Başsavcılığın soruşturmasının hedeflerinin (hedef kişi ve kurumların) bu bilgiler nedeniyle uyarılması şu an devam eden ulusal güvenlik soruşturmalarına tamir edilemeyecek zararlar verebilir. Hedeftekilerin seyahat planlarını değiştirmesi veya kanıtların yok edilmesi ve malların (sahipliğinin) değiştirilmesi de dahil olmak üzere.’’

Başsavcılık ayrıca Zarrab'ın avukatlarının sanık Zarrab'ın ''çalışanları veya işbirlikçileri arasındaki yazılı iletişimin, banka ve diğer finansal kayıtların açıklanmasını'' istediğini fakat ''bu bilgiler üzerindeki koruma kararının kaldırılması kanıtların çoğunun üzerindeki korumayı eleyecektir'' itirazını getirdi.

Koruma Kararının kaldırılması devam eden soruşturmaları engelleyebilir

Dilekçede başsavcılık, koruma kararının savunma ile birlikte ortaklaşa olarak alındığı, bunun nedeninin ise ''kanıtların üçüncü partiye verilmesi halinde soruşturmaya muhatap olan başka kişilerin güvenliği ve süregiden diğer soruşturmaları engelleyebileceği'' uyarısı yapıldı.

Kanıtlar yabancı tarafları da ilgilendiriyor

Başsavcılık ayrıca kanıtların önemli derecede kapsamlı olduğunu ve yabancı partileri (tarafları: yabancı kişi veya kurumları) ilgilendirdiği, bundan dolayı savunmanın Haziran 1’de söz verdiği gibi bu delillerin gizli kalmasını değiştirmek istemesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

Bharara'nın savunmaya güveni mi yok?

Başsavcılık’ın ayrıca mahkeme başkanı Berman’a ikinci bir dilekçe gönderdi. Dilekçede, savcılığın mahkemeye gönderdiği farklı bir mektupta Başsavcılığın izlediği diğer soruşturmalardan bahsettiği ve eğer Zarrab’ın savunmasının talep ettiği şekilde koruma kararı kaldırılırsa, bunun o devam eden soruşturmaları da etkileyeceği ifade edildi. Dİlekçeden böylece mahkeme başkanı Berman’a 'ex parte' gönderilen bir mektupla mahkeme ile paylaşıldığı halde diğer bazı kanıtların savunmadan gizlendiği anlaşılıyor. 

Zarrab'ın savunması ile bu bilgilerinin paylaşılmamasının nedeni, savunmanın bu verilen bilgileri farklı partilerle paylaşma ihtimalinden duyulan endişe olduğu sanılıyor.

Haberdar
<< Önceki Haber 'Zarrab'dan başka soruşturulan kişiler var' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER