Zaman yazarları son savunmalarını yaptı, ara karar açıklandı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimi sonrası başlatılan cadı avı kapsamında tutuklanan eski Zaman yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan ve Mümtazer Türköne'nin de aralarında bulunduğu 19'u tutuklu 31 kişinin yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında ara karar çıktı.

SHABER3.COM

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında 500 günü aşkın süredir tutuklu bulunan Bulaç, Türköne, Alkan ve Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hak ihlali kararı verdiği Alpay için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti tahliye taleplerini reddederek duruşmayı 10-11 Mayıs'a erteledi. Bir sonraki duruşma Çağlayan Adliye'sinde görülecek.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan Zaman Gazetesi duruşmada savcı, gazeteci Mehmet Özdemir'in "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Mütaalada, eski Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal'ın sözde örgüte sadakatinden vazgeçmediği iddia edilirken cemaatle ilgili tek bir eleştiri yazısı yazmaması suç olarak gösterildi.

Mütalaada, "toplumu darbe girişimine hazırlamaya çalıştığı", "darbenin nesnel koşullarını oluşturma yönünde faaliyet gösterdiği" iddia edilen sanık Ünal'ın "Anayasa'yı ihlal" ve "terör örgütü üyesi olmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. 

Zaman yazarlarından Ahmet Turan Alkan'ın, Gülen'i ziyaret ederek övgü dolu yazı yazdığı için cezalandırılması talep edilirken Alkan hakkında da "Anayasa'yı ihlal ve "terör örgütü üyesi olmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. 

Mütalaada akademisyen İhsan Duran ve avukat Orhan Kemal Cengiz hakkında da "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi. 

Gazeteciler Nuriye Ural ve Lalezar Sarıibrahimoğlu hakkında "örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istenirken, bu sanıklar için "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından beraat talep edildi. 

İFADELER

Ali Bulaç, 'İslam tarihinde çığır açacak bir tefsir üzerine çalışıyordum, tutuklandım' derken Sayın savcının yazıları yorumlama hakkı yoktur. Kendisi niyet okuyor" diye konuştu. Ali Bulaç, sivil İslam tezleriyle tanındığını, darbe teşebbüsüne destek vermesinin kendisini inkar etmek anlamına geleceğini söyledi. Bulaç, "İslam tarihinde çığır açacak bir tefsir üzerine çalışıyordum, tutuklandım. Tahliye olur, yaşarsam bu tefsiri yazmak istiyorum" dedi.

Şahin Alpay: Duruşmada söz alan Şahin Alpay, cezaevinde 20 ayda 88 kez hastaneye götürüldüğün belirterek "Ev hapsi koşullarında doktora gidemiyorum. Ev hapsinin kaldırılmasını talep ediyorum" dedi. Alpay, mütalaada daha önce iddianamede karşılaşmadığı iddiaların bulunduğunu belirterek savunma için ek süre istedi. 

Şahin Alpay'ın avukatı Aynur Tuncel Yazgan da mütalaada bulunan pek çok belgenin iddianame ve dosyada bulunmadığını belirterek "Deliller duruşmada okunmadı, savcı bugün ilk kez duyduğumuz belgeleri nereden buldu?" diye sordu. Yazgan, "AYM kuvvetli suç belirtisi yoktur diyorsa kimse tutuklanmamalı. Ev hapsi kaldırılmazsa yeniden AYM’ye başvuracağız" dedi.

Ahmet Turan Alkan: Hâkim olsam 2. AYM ve AİHM kararına maruz kalmak istemezdim. Kariyerime leke kabul ederdim. Biz bu iktidarın en üst isimleriyle gayet samimiydik. Bizi bugün nasıl satıyorsa, yarın size aynısını yapar. AYM kararı aileme 'başınızı eğmeyin, babanız, eşiniz, kardeşiniz 65 yaşında sırf birilerinin keyfi için içeride' diyor. Ben sadece yazı yazdım. Anayasayı ihlal ettiğimle ilgili başka bir şey gösterin. Görüşlerimi değiştirmedim.

Mümtaz'er Türköne: Yargısal egemenlik olmadan bir ülkenin bağımsızlığı olmaz. Savcının suçladıkları 17-25 Aralık için söylenmiş sözlerden belki en hafifleri. Bunlar eleştiri cümleleri.Eleştiri cümlelerimi yan yana koyarak terör suçu çıkaramazsınız.

Mustafa Ünal: Şok içindeyim. Bir ayetin olduğu tweet suç unsuru sayılmış. Siz bir ayeti yargılayan bir mahkemesiniz. 620 günde sadece üç duruşma ve üç ayrı başkan gördük. Siz böyle bir mahkemede yargılanmak ister misiniz?

Mehmet Özdemir: Tahliye talebim 'AYM kararları bireyseldir' diye reddedildi. Bu bireysel kararlar emsal kabul edilmiyor mu?

Ara karar açıklandı

Savunmaların ardından ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan ve Mümtaz'er Türköne'nin de aralarında bulunduğu 19 gazetecinin tahliye ve Şahin Alpay'ın ev hapsinin kaldırılması talebini reddederek duruşmayı 10-11 Mayıs'a erteledi. Bir sonraki duruşma Çağlayan Adliyesi'nde görülecek.

ÖNE ÇIKAN HABERLER