Yurtdışında seçim maratonu başlıyor


1 Kasım Erken Genel Seçimleri için yurtdışında seçim maratonu 2 Eylül'den itibaren, Yurtdışı Seçim Kütükleri'nin yenilenmesiyle başladı. Seçim Kütüğü'nde itirazlar 10 Eylül'e kadar yapılabilecek. Diğer yandan parti ve STK temsilcileri, 7 Haziran seçimlerinde din görevlisinin bile seçim suçu işlerken yakalandığını hatırlatarak, oy ve sandık güvenliği konusunda endişelerini dile getirdi. Türkiye'de 1 Kasım'da erken genel seçimlerin yapılması kararı alınmasıyla birlikte yurtdışındaki merkezlerde seçim hazırlık çalışmaları tekrar başladı.

Yurtdışındaki Türk vatandaşları 1 Kasım Genel Seçimleri için 8 Ekim ile 25 Ekim tarihleri arasında, bağlı bulundukları konsolosluklarda oylarını kullanacak. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Türk Dışişleri Bakanlığı vatandaşların yurtdışında oy kullanabilmesi için Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olmaları gerektiğini hatırlattı.

YURTDIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜNDE OLUP OLMADIĞINIZI KONTROL EDİN

Seçimlerde yurtdışında oy kullanmak isteyenlerin Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmesi gerektiğini açıklayan bakanlık, "Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olup olmadığınızı Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'nın internet sitesinden (http://www.ysk.gov.tr) kontrol etmeniz mümkündür." duyurusunu yaptı.

Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nün 2 Eylül 2015 Çarşamba günü YSK'nın internet sitesinde ilan edildiğini bildiren bakanlık, "YSK'nın http://www.ysk.gov.tr internet adresinden kontrol ettiğiniz seçmen bilgilerinizde adres beyanınızın hatalı olduğunu tespit etmeniz halinde, 2 Eylül 2015 Çarşamba (Türkiye saati ile 08.00) ile 10 Eylül 2015 Perşembe (Türkiye saati ile 17.00) arasında Büyükelçiliklerimizin Konsolosluk Şubelerine ve Başkonsolosluklarımıza şahsen müracaat ederek itirazda bulunabilirsiniz. İtirazda bulunmak için son gün 10 Eylül 2015 (Türkiye saati ile 17.00) olup bu saatten sonraki itirazlar kabul edilmeyecektir. İtirazların şahsen yapılması gerekli olup, posta ile yapılan itirazların kabul edilmesi mümkün değildir." açıklamasında bulundu. Bakanlık ayrıca gümrük kapılarında 8 Ekim-1 Kasım 2015 tarihleri arasında oy kullanmalarının da mümkün olduğunu kaydetti.

"İMAMIN OY SAHTEKARLIĞI YAPTIĞI DÖNEMDE OY GÜVENLİĞİ ENDİŞEMİZ OLMAZ MI?"

Öte yandan parti ve STK temsilcilerinin oy ve sandık güvenliği endişeleri sürüyor. Soruları cevaplandıran CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan, "Din görevlileri çok yüce bir görev gördükleri için onlara minnettarız. Ama geçtiğimiz seçimlerde bir imamın kul hakkına girecek bir seçim suçu işlediği belgelendi. O bunu yaptıysa, başkasının yapmayacağına bir güvencemiz yok." dedi. Üstelik bu suçun cezalandırıldığına şahit olmadıklarını belirten Günay, Diyanet'in "bakacağız" demekle "kul hakkını yemenin makul olduğu" görüntüsü verdiğini kaydetti.

Maalesef YSK düzenlemelerine göre sadece devlet memurlarının sandık görevlisi olabildiğini, yurtdışında da sadece imamların müsait olduklarını hatırlatan Günay, "YSK sandık görevlisi tarifini yurtdışı için başka türlü yapmalı. Hiç suç işlememiş STK mensuplarına da bu yetki verilmeli." dedi. Parti olarak yine sandık müşahitleri atayacaklarını aktaran Günay, "Ama bizim fazla bir yaptırımımız olmuyor. Yaptırımı olan bir tek konsoloslar var. Onlarda sürekli başında duramıyor ki. Oy güvenliği geçen sefer ne kadar sağlandıysa bu sefer de o kadar sağlanabilir. Ben endişeliyim." ifadelerini kullandı.

"ARTIK KİME GÜVENECEĞİZ?"

Büyük Birlik Partisi'ne (BBP) yakınlığı ile bilinen Avrupa Türk Birliği (ATB) Genel Başkanı Erol Yazıcıoğlu ise oyunu kullanmak isteyen vatandaşların Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kaydolmayı ihmal etmemesi gerektiğini hatırlattı. Yazıcıoğlu, ATB olarak vatandaşı bu konularda bilgilendireceklerini aktardı ve "50 yıl sonra yurtdışındaki vatandaşlara sandığın gelmesi bizleri sevindiren gelişme." dedi.

Seçim güvenliği konusunda endişelerinin olduğunu bildiren Yazıcıoğlu, "Her konuda bir güvensizlik ortamı oluştuğundan dolayı. 7 Haziran Seçimlerinde imamlarımızın bile sandık başında o şeyleri yapması bizleri üzdü. Kime güveneceğiz. Siyasiye güvenilmiyor, din adamına güvenilmiyor. Tedbir için teşkilatlarımızın bulunduğu yerlerde sandık müşahitlerimizi atayacağız tabii." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Yurtdışında seçim maratonu başlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER