Yunanistan'da anketten çıkan sonuç: Türkiye ile savaşabiliriz

Son gelişmeler, Türkiye-Yunanistan arasında gerginliğin farklı boyutarda birbirine eklenerek bir krize dönüşmekte olduğuna işaret ediyor.

SHABER3.COM




Bir yanda, Türkiye'de tutuklanan sınır muhafızı iki Yunan askerinin durumu, diğer yandan Ankara'da iktidar çevrelerinden yükselen Yunanistan aleyhtarı söylem, Ege adaları konusunda süren sert tartışmalar ve 'it dalaşları', ayrıca Kıbrıs açıklarında yeraltı enerji kaynakları arama çalışmaları ardından tırmanan askeri gerginlik...

İki ülke arasındaki gerginlik giderek artıyor. Türkiye'de gündemin yoğunluğu arasında Yunanistan-Türkiye gerilimi çok fazla yer bulmuyor. Peki bu gerginlik Yunanistan'da nasıl karşılanıyor?

Public Issue isimli kuruluş tarafından hazırlanan ve Yunanistan-Türkiye hattındaki ilişkiyi mercek altına alan ankette Yunan halkının yaşanan gelişmelere nasıl tepki verdiği ele alınıyor.

Ankete göre, Yunan halkının yüzde 44'ü Türkiye'yle savaş ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Araştırma kuruluşunun yaptığı ankette, Yunan halkının büyük bir çoğunluğu Yunanistan’ın toprak bütünlüğünün en büyük sorun olduğu ifade edilirken, ankete katılanların yüzde 16’sı Türkiye’yi en büyük sorun olarak görüyor.

Ankette, Türkiye-Yunanistan ilişkisinin önceki yıla oranla kötüye gittiğini söyleyenlerin oranı yüzde 81’ken ankete katılanların yüzde 2’si ikili ilişkilerin geliştiğini söylüyor. Aynı soruya, “Bir şey değişmedi” diyenlerin oranı ise yüzde 16.

Atina’nın Türkiye-Yunanistan ilişkisine müdahale etme şeklini beğenenlerin oranı yüzde 37’de kalırken, beğenmeyenlerin oranı yüzde 54 oranındaydı.

Aynı ankette Yunanların yüzde 67’si Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmemesi gerektiğini söylerken, araştırmada Türkiye ile Yunanistan arasında savaş yaşanma ihtimali de gündeme geldi.

Anketteki soruları yanıtlayan Yunanların yüzde 52’si iki ülkenin savaşa girmeyeceğini savunurken, yüzde 44’ü gelecek yıllarda savaş olasılığının yüksek olduğunu söylüyor.
ÖNE ÇIKAN HABERLER