'YSK'nın 36 sayılı maddesine göre İyi Parti seçime giremez'

Erken seçim için seçilen tarih ve oluşan siyasi atmosferin yanı sıra kanuni bazı engeller sebebiyle de İyi Parti'nin seçime katılamayabileceği yönünde bir karar çıkabileceğini gösteriyor

SHABER3.COM

Sözcü yazarı Saygı Öztürk,”YSK'nın daha önce aldığı 36 sayılı kararına göre, İYİ Parti'nin seçime katılması mümkün gözükmüyor” diye yazdı. Öztürk'e göre , İYİ Parti'nin seçime sorunsuz girebilmesi için 1 Ekim 2018 tarihinden sonra seçim yapılması gerekiyordu.


Öztürk'ün yazısından ilgili bölüm şöyle:

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun; “Siyasi Partilerin Seçimlere Katılması” başlıklı 36. maddesi, İYİ Parti'nin seçime girememesine dayanak gösteriliyor. Madde şöyle:
“Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir.”

Bu açık/seçik ve katı düzenleme karşısında İYİ Parti'nin; ancak 1 Ekim 2018 tarihinden sonra yapılacak seçimlere katılabileceği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK), 2011 seçimleri öncesinde Emine Ülker Tarhan'ın genel başkanı olduğu Anadolu Partisi'nin seçimlere katılmasına olanak veren türden bir karar beklemek fazla iyimserlik olacaktır. Tarhan, CHP'de önemli görevlerde bulunmuştu. Onun liderliğinde kurulan Anadolu Partisi, CHP tabanından oy alabilecekti. Bu da, AKP'nin işine geliyordu. Bu kez ise durum farklı. İYİ Parti'nin MHP ve AKP'den oy almasının engellenmesi gerekiyordu. İşte, seçimin erkene alınmasında, bu durum dikkate alındı.

SÜRPRİZ KARAR ÇIKAR MI?

Çıkarılacak kanun hükmünde kararnameyle, İYİ Parti'nin seçime katılmasına olanak sağlayan düzenleme yapılacağı da konuşuluyor, giremeyeceği de. Bu partinin seçime gidip giremeyeceğine YSK karar verecek. YSK'nın daha önce aldığı 36 sayılı kararına göre, İYİ Parti'nin seçime katılması mümkün gözükmüyor. Yeni kurulmuş olmasına karşın illerin büyük bölümünde örgütlendiği, halkta belli bir karşılığı olduğu ve heyecan uyandırdığı görülen İYİ Parti'nin; 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak seçimlere katılamayacak olması demokrasimiz açısından büyük bir noksanlık oluşturacağı, seçimlere gölge düşeceği de ortadadır. İYİ Parti'nin seçime sorunsuz girebilmesi için 1 Ekim 2018 tarihinden sonra seçim yapılması gerekiyor. CHP, İYİ Parti'nin seçime girmesi için TBMM'de çaba gösterecek.


<< Önceki Haber 'YSK'nın 36 sayılı maddesine göre İyi Parti seçime giremez' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER