Sandıktan DEM çıkmıştı: Van'da mazbata kaybeden AKP'li adaya verildi!

Van Büyükşehir belediyesi eş başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu hakları geri alındı. Ardından YSK ilginç bir adım attı

SHABER3.COM

Van İl Seçim Kurulu, DEM Parti'nin büyük farkla kazandığı Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimininde mazbatanın AKP'li adaya verilmesine ilişkin talebi sonuca bağladı. Kurul, mazbatanın AKP'li Abdulahat Arvas'a verilmesine hükmetti.

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu hakları, Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala mesai bitiminden 5 dakika önce yaptığı itiraz üzerine geri alındı.

DEM Parti'nin açıklamasına göre 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etti.

Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri aldı ve memnu hak talebini reddetti. Karar henüz kesinleşmeden, itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan da YSK'ye bildirimde bulundu. YSK daha önce Zeydan'ın adaylığını onaylamıştı. 

AKP’nin mazbata talebi kabul edildi

Van seçiminde yaklaşık 30 puan farkla ikinci sırada yer alan AKP, Van İl Seçim Kurulu'na mazbatanın kendi adaylarına verilmesi talebinde bulundu.

AKP'nin talebi oy çokluğu ile kabul edildi. Böylece mazbata seçimde ikinci olan parti AKP’ye verildi.

Van'da seçimlerde ne olmuştu? 

Kayyım atanan büyükşehir belediyelerinden bir diğeri de Van olmuştu. 2019'da Bedia Özgökçe Ertan ile belediyeyi kazanan HDP, aradan geçen süre zarfında belediyeye atanan kayyım nedeniyle yönetimi kaybetmişti. 2024 yılı yerel seçimlerinde Van merkez başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerinde DEM Parti başarı yakaladı. Van'da DEM Parti'nin adayı olan Abdullah Zeydan'ın adaylığı ilk açıklandığında kentte ilk süreçte bir memnuniyetsizlik dile getirilmişti. Yerel basına ve kamuoyuna yansıyan haberlerde daha önce Hakkari Milletvekili olan ve Hakkarili Zeydan'ın yerine Vanlı bir adayın tercih edilmesinin daha doğru olacağı ifade ediliyordu. Ancak bu tartışmaların seçim sonuçlarına yansımadığı ve DEM Parti seçmeninin Zeydan'ı tercih ederek yeniden belediyeyi kazandığı görülüyor. 

Van, DEM Parti'nin birçok ilçede rakibi olan AKP'ye büyük bir farkla seçimleri kazandığı ve tüm ilçelerini aldığı tek il oldu.

<< Önceki Haber Sandıktan DEM çıkmıştı: Van'da mazbata kaybeden AKP'li... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER