"Yönetmelik değişikliği, toplantı düzenleyenleri ispiyoncu yapar"


CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun uygulamasına dair yönetmelikte yapılan değişikliklerin iptalini istedi. Altaca Kayışoğlu, yazılı değerlendirmesinde değişikliğin toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak isteyenleri ispiyoncu yapacağını belirterek, 5 Ağustos'ta Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren yönetmeliğin Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu dile getirdi.

Kayışoğlu, "Yönetmelik, Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına aykırıdır. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemeyi üst normlara aykırı bir şekilde zorlaştıran ve adeta ispiyonculuğu dayatarak, yurttaşları toplantı düzenlemekten caydırmaya çalışan bu yönetmelik demokrasi ve insan haklarından duyulan rahatsızlığın bir kez daha tezahürüdür." dedi.

Anayasa'ya göre herkesin önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğunu dikkat çeken Altaca Kayışoğlu, "Bu hakkı engellemek ancak kanunla ancak anayasada sayılan gerekçelerle mümkün olabilir. Demokratik toplumlarda zorunlu olmadıkça hiçbir hak kısıtlanamaz ve kısıtlama da ancak zorunlu olduğu kadarıyla o da ölçülü bir şekilde olabilir. Oysa yayınlanan yönetmelikte düzenleme komitesine kolluk kuvveti görevi verilmiş, herhangi bir şekilde yaşanabilecek yasadışı olayların sorumluluğu daha en baştan düzenleme komitesine yüklenerek, bu hakkın kullanılması baştan engellenmeye çalışılmıştır. İnsan hakları ilkelerine aykırı olan bu yönetmelik bilinmeli ki insan hakları savunucularını yıldıramayacaktır." görüşünü aktardı.

CHP'li vekil sözlerini, "Yüzyıllardan beri ülkemizde ve dünyada olduğu gibi bugün de yaşanacak her türlü haksızlığa karşı yurttaşlarımız insan olmanın sorumluğuyla protestolarına ve mücadelelerine devam edecektir. Biz de bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmak için yönetmeliği iptali yoluna başvuracağız." diyerek tamamladı.

CİHAN
<< Önceki Haber "Yönetmelik değişikliği, toplantı düzenleyenleri ispiyoncu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER