Yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulunan eski Güney Kore lideri Park'ın cezası belli oldu

Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park Geun-hye yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulundu ve 24 yıl hapse mahkum edildi.

SHABER3.COM


Güney Kore'de geçen yıl patlak veren ve ülkenin ilk kadın lideri Park Geun-hye'yi koltuğundan indiren siyasi krizin hukuki sonuçları belli oldu. Görevinden azledilen ilk seçilmiş devlet başkanı olan 66 yaşındaki Park, kendisine yöneltilen görevi kötüye kullanma ve yolsuzluk gibi 18 suçun 16'sından suçlu ve kısmi olarak suçlu bulundu.

Seul Merkez Bölge Mahkemesi'nde görülen duruşmada hakim Kim Se-yoon, savcıların 30 yıl hapsini istediği Park hakkında "Başkan kendisine vatandaşlar tarafından verilen gücü kötüye kullandı" dedi ve ülkenin gelecek liderlerine net bir mesaj göndermek adına sert bir cezanın gerekli olduğunu söyledi.

Hakim Kim, Park'ın yakın arkadaşı Choi Soon-sil'le birlikte en az 23 milyon won (21.7 milyon dolar) değerinde rüşvet aldığını veya talep ettiğini söyledi.

Tamamı canlı yayınlanan ve 1 saat süren karar duruşmasında Park 24 yıl hapis ve 18 milyar won para cezasına mahkum edildi. Böylece ülkede ilk kez, ilgili yasanın geçen yıl kabul edilmesinin ardından, bir mahkeme kararı canlı yayında okumuş oldu.

Öte yandan Park 'siyasi intikam' kurbanı olduğunu söyleyerek duruşmaya katılmayı reddetti. Park'ın kararı temyize götürmesi bekleniyor.

Skandal, yakın dostu Choi'nin, resmi görevi bulunmamasına rağmen devlet işlerine müdahil olduğunun, Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Güney Kore Parlamentosu, 9 Aralık 2016'da Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti. Anayasa Mahkemesi, 10 Mart 2017'de Park'ın devlet başkanlığı görevinden azledilmesine hükmetmişti.
 



<< Önceki Haber Yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulunan... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER