Yolsuzluğu soruşturan polislerin davasında tahliye


25 Aralık yolsuzluk dosyasında görev aldıkları için yargılanan polislerin davasında eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz tahliye edildi. Korkmaz, gözaltına alındığı sırada 'hırsızdan korksak polis olmazdık' demesiyle gündeme gelmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanıklar ve avukatları tahliye taleplerinde bulundu. Sanık Hüseyin Korkmaz, tanık bile olamayacağı davada sanık olarak 17 aydır tutuklu olduğunu belirtti. Yolsuzluk dosyasının hiçbir yerinde ismi ve parafının yer almadığını ifade eden Korkmaz, "Bir tane parafım çıksın zil takıp oynarım." dedi. İdari soruşturmada müfettişlerin hazırladığı raporda da kendisinin ilgisi bulunmadığının belirtildiğini vurgulayan Korkmaz, bu raporda Bakan Efkan Ala'nın imzası olduğunu söyledi.

Mali şubede fiziki takip kısım amiri olarak çalıştığını belirten sanık Arif İbiş de "Ben mahkeme kararı olan her takibi yapmak zorundaydım. Yapmasam suç işlemiş olurdum. Ceza alır, meslekten atılırdım. Benim işim sadece talep edilen işin fiziki takibini yapmaktır." dedi.

İddianamede delil olarak dinlemelerin gösterildiğini kaydeden İbiş, kendisinin telefon dinleme işlemleriyle hiçbir ilgisi bulunmadığını söyledi.

Kaçma şüphesi nedeniyle tutuklu olduğunu ifade eden İbiş, "Ben ODTÜ İnşaat Mühendisliği mezunuyum. 97 KPDS puanım var. İstesem dünyanın her yerinde yüksek maaşla iş bulabilirdim. Arapçam var. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler'de yüksek lisans yaptım, doktoraya devam ediyorum. Yeşil pasaportum da var. İstediğim yere kaçardım istesem." ifadelerini kullandı.

Fethullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında gıyabi tutuklama ve kırmızı bülten talebi bulunduğunu hatırlattı. Adalet Bakanı'nın geçtiğimiz hafta bir televizyon programında kırmızı bültenin çıkarılmasının hukuki olmadığını söylediğini belirten Albayrak, bu görüşe katıldıklarını kaydetti.

Kırmızı bülten çıkarılması talebinin de davanın da siyasi olduğunu belirten Albayrak, esas hakkındaki savunmaya Hz. Adem'den başlayacaklarını ifade etti. İddianamede darbenin dayanağı olarak sadece Etyen Mahcupyan'ın yazısının gösterildiğini söyleyen Albayrak, "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın bir toplantısında bir şahıs 'bir aya kalmaz bu işi bitiririz' demiş. Ama ne Mahçupyan bu kişiyi açıklıyor ne de savcı bunu tespit etmiş. Konuşma 12 kişinin arasında geçmiş. Diğer 11 kişi bu iddiayı yalanlıyor ama savcı yalnızca Mahçupyan'ın iddiasını dayanak alıyor. Bu isimler arasında Ergun Özbudun, Ali Bulaç, Mümtazer Türköne gibi saygın isimler var. Ayrıca Fehmi Koru'nun eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile müvekkilim arasındaki süreçle ilgili değerlendirmelerini darbeye delil kabul ediyor. Mahkeme bu iki örnekten yola çıkarak kuvvetli suç şüphesine delil kabul ediyorsa bunları… Sinan Dursun denilen Virjinya'da yaşayan bir şahıs, müvekkilimden talimat alıp polislere iletmiş. Delil nerede? Yok. Hiçbir somut delil gösterilmeksizin buradan bir suç çıkarılmış." diye konuştu. Albayrak, gıyabi tutuklama ve kırmızı bülten çıkarılması talebinin kaldırılmasını istedi. Diğer tutuklu sanık avukatları da tahliye talebinde bulundu.

Taleplerin ardından mahkeme ara kararlarını açıkladı. Mahkeme, Yakub Saygılı, Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, Mehmet Habip Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Delil durumu ve tutuklu kaldığı süreyi dikkate alan mahkeme oy çokluğu ile eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz'ın tahliyesine hükmetti.

Üye hakim Hacı İbrahim Gözükara ise tahliye kararına muhalefet etti. Reddi hakim talebi nedeniyle dosyada esasa ilişkin işlem yapılamadığını, iddianamenin dahi okunamadığını belirten Gözükara, dosyaya sanık lehine yeni delil de girmediğini gerekçe gösterdi.

Tahliye olan Korkmaz, gözaltında sağlık kontrolüne götürüldüğü sırada 'hırsızdan korksak polis olmazdık' ve 'kral çıplak' ifadelerini kullanmasıyla gündeme gelmişti.

Davada, eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 69 sanık yargılanıyor. Polisler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve çok sayıda tanınmış iş adamının isimlerinin geçtiği yolsuzluk soruşturmasında görev almıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Yolsuzluğu soruşturan polislerin davasında tahliye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER