Yeşiller üç eyalette koalisyona yakın


Almanya'nın Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg ve Saksonya- Anhalt eyaletlerinde geçtiğimiz Pazar yapılan seçimlerden sonra koalisyon çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 13 milyon seçmenin sandığa gittiği üç eyalette hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememişti.

İslam ve göçmen karşıtı sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin üç eyalet meclisinde de güçlü şekilde temsil hakkı elde etmesi Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi'nin iktidar hesaplarını alt üst etti ve partileri istemedikleri koalisyonlara mecbur bıraktı.

BADEN-WÜRTTEMBERG, YEŞİLLER-CDU KOALİSYONUNA YAKIN

Seçmenlerden yüzde 30,3 oy desteği alarak Baden-Württemberg'te iktidarını devam ettirme şansı elde eden Yeşiller Partisi, CDU ile koalisyona yakın gözüküyor. SPD'nin Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile muhtemel bir koalisyonda yer almayacağını açıklaması ve FDP'nin Stuttgart'ta muhalefette kalacağını belirtmesiyle geriye Yeşiller-CDU koalisyonu kalıyor.

CDU ile ilk koalisyon görüşmesini gerçekleştiren Yeşiller partili Başbakan Winfried Kretschmann, CDU ile ilk görüşmeyi 'açık ve dürüstçe' olarak nitelendirirken, CDU Baden-Württemberg Teşkilatı Başkanı Thomas Stobl 'iyi ve doğru' şeklinde özetledi.

CSU'DAN YEŞİLLER-CDU KOALİSYONUNA DESTEK

CDU'nun küçük kardeşi Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), sürpriz şekilde Baden-Württemberg'de Yeşiller ile CDU koalisyonuna destek verdi. CSU Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, "CDU, Yeşiller ile eyalette vatandaşlara iyi bir politika sunmanın imkanlarını araştırmalı. Eğer bu başarılırsa koalisyona hayır demeye bir sebep olmaz." dedi. Başbakan Kretschmann'ı öven Seehofer, "Kıskanmadan söylenmeli ki Başbakan Winfired Kretschmann, işinin ustası." ifadelerini kullandı.

RHEİNLAND-PFALZ'DA SPD, FDP VE YEŞİLLER KOALİSYONU

Sosyal Demokratların birinci parti olduğu Rheinland-Pfalz eyaletinde SPD, Yeşiller ve FDP'nin üçlü koalisyonu kurulması en güçlü ihtimal olarak ortaya çıktı. Yeşiller Partisi, Kaiserslautern'de gerçekleştirdiği küçük parti kurultayında SPD ve FDP ile üçlü koalisyon görüşmelerini onayladı. Rheinland-Pfalz eyaletinde daha önce Sosyal Demokratlar ile koalisyon kurduklarını hatırlatan FDP Genel Başkanı Christian Lindner; SPD-Yeşiller-FDP koalisyonuna yeşil ışık yaktı.

SAKSONYA- ANHALT'TA CDU, SPD VE YEŞİLLER İKTİDARI

CDU'nun yüzde 29,8 ve SPD'nin 10,6 oy aldığı Saksonya-Anhalt'da iki partinin oy oranı koalisyon kurmaya yetmediği için Yeşiller Partisi'ni mecburen koalisyona dahil etmek zorundalar. Sol Parti ve AfD ile koalisyon kurması mümkün gözükmeyen CDU'nun SPD ve Yeşiller ile işbirliğinden başka seçeneği bulunmuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Yeşiller üç eyalette koalisyona yakın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER