Yerli tıbbi malzeme hedefi lafta kaldı

Tıbbî cihazlarda ‘yerlileştirme’ hedefine rağmen bütün cihazlar yabancı firmalardan alınacak.

SHABER3.COM


Tıbbî cihazlarda ‘yerlileştirme’  hedefine rağmen Sağlık ve Sanayi bakanlıklarının işbirliğiyle yapılacak ‘tek seferde en büyük tıbbî cihaz’ ihalesindeki ‘Kısmî teklif verilemez’ şartı dolayısıyla bütün cihazlar yabancı firmalardan alınacak. Ekonomi yönetimi Türkiye’nin en önemli kırılganlığı olarak görülen cari açıkta kalıcı bir iyileşme için dış ticaret açığını önümüzdeki dönemde azaltmayı hedeflediğini açıklamıştı. Kamu ithalatını azaltmak ve yüksek ithalat oluşturan stratejik sektörlerdeki yatırımların desteklenmesi başta olmak üzere, ithalat yerine yurt içinde özel sektör yatırımlarını ön plana çıkarmayı hedefleyen adımların planlandığı belirtilmişti. Hükümetin ‘yerlileştirme’ olarak da tanımladığı bu sistemde ilâç sanayii, bilişim, kimya, lojistik, sağlık, ulaşım ve enerji sektörleri yer alıyor.

Amaçtan uzaklaşıldı

Üreticiler Dünya’nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyacı olan MRG (manyetik rezonans görüntüleme), BT (bilgisayarlı tomografi), USG (ultrasonografi), DR (dijital röntgen) ve HBM (hasta başı monitör) cihazlarının tedariki ve ilgili cihazların kritik bileşenlerinin Türkiye’de üretilmesinin hedeflendiği projede gelinen noktada bu amaçtan uzaklaşıldığını savundu. Hazırlanan şartnameyle binlerce tıbbî cihazın hazır alım ve montaj yoluyla 2020 yılına dek ithal edileceği, yerli üretim kısmında bugün sözleşme imzalansa dahi üretimin, ancak 2020 sonunda başlayabileceği ifade edildi. 

İhale şartnamesinde dikkat çeken detay

Tıbbî Cihaz Üreticileri Derneği (TÜDER) Başkanı Mustafa Daşçı, yerli üreticilerin ihaleyle ilgili kaygılarını anlatırken, ihale şartnamesinin 10’uncu maddesine dikkat çekti. İhale şartnamesindeki ‘kısmî teklife kapalılık’ şartı dolayısıyla bütün cihazların yabancı firmalardan alınacağı ortaya çıktığını dile getiren Daşçı, “Türkiye’de üretim yapabilen ‘yerli malı’ belgeli firmalar olduğu halde, ihale şartnamesi bazı cihazları diğer bazı cihazlarla paketliyor. Yani dijital röntgen ve hasta başı monitör cihazını yerli firmalar üretebiliyor. Ancak bu cihazlar MR cihazıyla paketlenmiş durumda. MR cihazını da yerli firmalar üretmiyor” dedi.

5 yıl sonra mı başlayacak?

Daşçı’nın aktardığına göre, bakanlığın oluşturduğu komisyonla tıbbî cihazların yüzde 54’ünün Türkiye’de üretileceğine dair bir rapor hazırlandı. Ancak sunulan şartnamede iki yıl tıbbî görüntüleme cihazlarını ithal etme izni veriliyor. İki yıllık talep de Türkiye’nin beş yıllık ihtiyacına tekabül ediyor. Daşçı, “Bu da demek oluyor ki 10 yıllık ihale sürecinde, iki yıl hiç Türkiye’de üretimle ilgili bir şey yapılmayacak ve beş yıl sonra bu süreç başlayacak” diye konuştu.
<< Önceki Haber Yerli tıbbi malzeme hedefi lafta kaldı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER