Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Uğur:

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Uğur: -Dünya genelindeki fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2si ile ilişkilendirilmektedir


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, dünya genelindeki fiziksel hareketsizliğin, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2si ile ilişkilendirildiğini bildirdi.
     Uğur, 10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, fiziksel aktivitenin, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimiyle gerçekleşen bedensel hareket olarak tanımlandığını belirtti. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizliğin dünya genelindeki ölüm sıralamasında dördüncü sırada yer aldığına dikkati çeken Uğur, şunları kaydetti:
     Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite, kan basıncını azaltır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Dünya genelindeki fiziksel hareketsizlik, kötü beslenmeyle birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2si ile ilişkilendirilmektedir. Avrupa bölgesinde ise fiziksel hareketsizliğin yaklaşık yıllık kişi başı 150-300 avro maliyeti olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir. Haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacaktır.
     (FER-NER)
<< Önceki Haber Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Uğur: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER