Zinciriye Medresenin cafe ve bara dönüştüğü

Zinciriye Medresenin cafe ve bara dönüştüğü iddiası -Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedii Omay, -Medresenin ahlaksızlık ve flört mekanı haline geldiği iddiaları asılsızdır (Fotoğaflı-Görüntülü)


MARDİN (A.A) - Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedii Omay, üniversitenin Yaşayan Diller Enstitüsüne tahsis edilen ve 86 yıl aradan sonra eğitim verilmeye başlanan Zinciriye Medresesinin cafe ve bara dönüştüğü, medresenin ahlaksızlık ve flört mekanı haline geldiği iddialarının asılsız olduğunu söyledi.
     Prof. Dr. Omay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı yayın organlarında Zinciriye Medresesinin cafe ve bar olduğunu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.
     Zinciriye Medresesini üniversiteye kazandırarak, uzun bir aradan sonra orada eğitim verilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Omay, şunları söyledi:
     Vakıflar tarafından tedbir edilen medrese Sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınçın verdiği destek ile üniversiteye tahsis edildi. Bizlerde yüzyıllarca içinde eğitimi yapılmış olan bu müessesede Yaşayan Diller Enstitümüzün faaliyetlerinin yapılmasına karar verdik. Bu amaçla da dershaneler oluşturduk. Restorasyonlar gerçekleştirdik. Ofisler oluşturduk. Hem Arapça hem Kürtçe hem Süryanice ve yeni yeni başka diller içerisinde eğitim için aktif bir şekilde kullanıyoruz. Kışın biraz daha az kullanıyoruz. Yaşayan Diller Enstitümüzün çok ciddi anlamda öğrencisi var. Şuanda 568 öğrencisi bulunuyor. Bu kadar öğrenciyi Zinciriye Medresesinin kaldırması mümkün değil. Sembolik bile olsa eğitim amaçlı kullanılması hem bizleri mutlu ediyor hem de Mardini
    
     -İçerisinde mescit var-
    
     Omay, Zinciriye Medresesinin mübarek bir mekan olduğunu, içinde düzenli olarak ibadet edilen bir mescidin bulunduğunu vurgulayarak, alkol verilmesi kelimesinin bile kabul edilebilir bir şey olmadığını ifade etti.
     Medresede turistlerin, öğrencilerin ve öğretim grevlilerin yararlanacağı çay ve kahve servisinin yapıldığı bir mekanın bulunduğunu kaydeden Omay, şöyle dedi:
     Düzenli 5 vakit namaz kılınan Diyanet İşleri Başkanlığımızın atadığı bir imam efendinin bulunduğu bir mescit var. Cemaati var. Bu amaçla da kullanılan bir mekan. Böyle bir yerde bar kelimesine karşılık gelecek bir mekanın bulunması hem bizim açımızdan hem Mardinliler açısından kabul edilemez. Zaten üniversitemizin dine olan hürmeti toprağımızın değerleri ile olan ilişkisi çok açıktır. Burada hem turistlerimiz hem öğrencilerimiz hem öğretim üyelerimiz için çay kahve servisi yapabilen bir cafe tarzında bir mekanımız var. Bar kelimesi ile hiçbir ilişkisi yok. Alkol servisi de söz konusu değil. Çamur atılınca izi bile kalmasın istiyorum ben. İnsanlarda acaba diye bir soru işareti olabilir. Özellikle dini hassasiyeti olan milletimizde bu tür soru işaretleri oluşması kabul edilebilir bir şey değil.
     Artuklu Üniversitesinden yapılan açıklamada ise haberde yer alan kafeteryanın soğuk havalar nedeniyle 6 aydan buyana kapalı olduğu belirtildi.
     Mardinde 1924 yılına kadar medrese olarak kullanılan ve daha sonra müzeye dönüştürülen Zinciriye Medresesi, Artuklu Üniversitesine tahsis edilmiş 86 yıl aradan sonra orada eğitim verilmeye başlanmıştı
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Zinciriye Medresenin cafe ve bara dönüştüğü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER