Yolları kar ve tipiden kar siperleri

Yolları kar ve tipiden kar siperleri koruyor -Kütahyada, kış mevsiminde karayollarının kar ve tipiden kapanmasını engellemek amacıyla yol kenarlarına PVC malzemeden 6 bin 430 metre siper yapıldı -Karayolları 145. Şube Şefi Bozkır:


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahyada, karayollarının kış aylarında kar ve tipi yüzünden kapanmasını engellemek amacıyla yol kenarlarına PVC malzemeden 6 bin 430 metre siper inşa edildi.
     Merkezi Bursada bulunan Karayolları 14. Bölge Müdürlüğüne bağlı Karayolları 145. Şube Şefi Ali Bozkır, AA muhabirine, Bölge Müdürlüğünce geçen yıl kış mevsimi öncesi kar siperleri uygulaması başlatıldığını söyledi.
     Kar birikintilerinin rüzgar ve tipi nedeniyle karayollarına taşınmasını engelleyen uygulama kapsamında geçen yıl Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü tarafından bölge illerinde toplam 13 bin 500 metre siper yapıldığını belirten Bozkır, beton ve PVC olmak üzere iki tip siper kullanıldığını bildirdi.
     Bozkır, Kütahyadaki siperlerin PVC malzemeden yapıldığını anlatarak, şöyle devam etti:
     Siperleri, çoğunlukla Kütahyayı Afyonkarahisara bağlayan karayolunda yaptık. Beton siperler daha maliyetli ve uzun zaman aldığından genellikle PVC siperler kullanıyoruz. Geçen yıl Kütahyada ağır bir kış geçirdik. Genellikle hakim rüzgarların estiği, kar ve tipinin oluştuğu bölgelerde yollar karla kapanıyordu. Bu da sürücülerle yolcuların can ve mal güvenliği için tehlike oluşturuyordu. Bunu önlemek amacıyla bu siperleri yaptık.
    
     -Siperlerin çevresinde anız yakılmaması uyarısı-
    
     Kütahyada geçen yıl inşa edilen siper uzunluğunun 2 bin 200 metre olduğunu dile getiren Bozkır, uygulamadan olumlu sonuç aldıklarını ifade etti.
     Sürücülerin, siperler sayesinde trafikte daha rahat ve konforlu seyrettiği bilgisini veren Bozkır, şöyle konuştu:
     Geçen yıl yaptığımız siperler işe yarayınca yapımına bu yıl da devam ettik. Bu yıl, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında 9 bin 540 metre kar siperi inşa edildi. Bunun 4 bin 230 metresi, Kütahya civarında yapıldı. Uygulama, PVC üzerine tel örgülerin monte edildiği ve jaluzi perde mantığıyla dizayn edilen bir sistem. PVCyi, siperlerin yol tarafındaki kar biriktirme mesafesi daha kısa ve maliyeti düşük olduğundan tercih ediyoruz. Bunları aşırı rüzgarlı ve tipiye müsait alanlarda yapıyoruz. Rüzgar ve tipi oluşmayan alanlarda bu siperlerden yapmıyoruz. Yükseklikleri 1,5 ile 2,5 metre arasında değişiyor.
     Bozkır, PVCden yapılan siperlerin, yangına mukavemetli olmadığına dikkati çekerek, siperlerin çevresindeki arazilerde anız yakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Yolları kar ve tipiden kar siperleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER