Yerlatı suyu kullananlara uyarı

Yerlatı suyu kullananlara uyarı -DSİ Isparta Bölge Müdürü Murat Acu, ovalarda ve havzalarda yeraltı suyu kullanan çiftçilerin, ölçüm sistemini kurdurmaları gerektiğini, belirlenen süre içerisinde sistemi kurduramayan veya taahhütnam


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Devlet Su İşleri (DSİ) Isparta Bölge Müdürü Murat Acu, ovalarda ve havzalarda yeraltı suyu kullanan çiftçilerin, ölçüm sistemini kurdurmaları gerektiğini, belirlenen süre içerisinde sistemi kurduramayan veya taahhütname imzalamayanların Yeraltı Suyu Kullanma Belgeleri ve elektrik aboneliklerinin iptal edilerek, kuyularının kapatılacağını bildirdi.
     DSİ Isparta Bölge Müdürü Murat Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede çiftçi nüfusunun yoğun olduğu ve sanayinin yer aldığı bölgelerde yüzey sularının yetersizliği nedeniyle yeraltı suyuna aşırı talep olduğunu, yüzey suyunun ihtiyaca cevap veremediği bölgelerde, özellikle içme-kullanma suyu ve sulama suyuna olan yoğun talep nedeniyle aşırı yeraltı suyunun kullandığını belirtti.
     Acu, DSİ Isparta Bölge Müdürlüğünün sınırları içerisinde yer alan Sinanpaşa Ovası ve Karamık Ovası hariç; Akarçay Havzası, Afyonkarahisar merkez, İhsaniye, İscehisar, Çobanlar, Çay, Bolvadin, Sultandağı ve Şuhut ilçeleri, Karaadilli ovaları, Konyanın Akşehir ve Tuzlukçu Ovaları, Sandıklı Ovası, Çöl Ovası, Burdurun Bucak ilçesi ve Çeltikçi ovalarında yeraltı suyu rezervinin üzerinde çekimler nedeniyle seviyelerde düşümler başladığını kaydetti.
     DSİ Genel Müdürlüğünün 18 Aralık 2007 tarihli yazılarına istinaden söz konusu ovalarda kuyu açımı izinlerinin kaldırıldığını hatırlatan Acu, sürdürülebilir bir yeraltı suyu yönetimi için rezerv-çekim ilişkisinin modern sulama sistemleri ile desteklenerek kontrol altında tutulmasını zorunlu hale getirdiğini ifade etti.
     Kuyulardan çekilen veya çekilecek yeraltı suyunun ölçülmesi ve buna yönelik ölçüm sistemlerinin tespit ve tesis edilmesi gerekliliğinin doğduğunu aktaran Acu, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde olan elektrik dağıtım firmalarının fabrika gibi büyük enerji tüketen aboneleri için kullandıkları Otomatik Sayaç Okuma Sisteminin (OSOS) kullanılmasının uygun olacağının düşünüldüğü ve bu konuda çalışmaların başladığını kaydetti.
     Acu, DSİ Isparta Bölge Müdürlüğünün sınırları içerisindeki alt yapısı hazır olan Akşehir ve Tuzlukçu ilçeleri ile, alt yapısı 2013 baharına hazır olacak Afyonkarahisarda daha ekonomik olan ve çiftçiye daha az maliyet getirecek OSOSun kullanılmasına, Isparta ve Burdurda ise ön yüklemeli su sayaçlarının kullanılmasına karar verildiğini bildirdi.
     Acu, ölçüm sistemini kullanacak olan kişilerin 1 Şubat 2013 tarihine kadar bölge müdürlüğüne müracaat ederek 31 Aralık 2013 tarihine kadar ölçüm sistemini kuracaklarına dair taahhütname imzalamaları gerektiğini belirtti.
     Acu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Süresi içerisinde sistemi kurduramayan veya taahhütname imzalamayanların Yeraltı Suyu Kullanma Belgeleri ve elektrik abonelikleri iptal edilip, kuyuları kapatılacaktır. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum. Yeraltı Suyu kuyularına ölçüm sistemi takılması uygulaması kullanılan yeraltı suyundan ücret alınması amacı ile hazırlanmış bir düzenleme değildir. Bugüne kadar olduğu gibi DSİ yeraltı suyu kullanıcılarından hiçbir ücret talep etmemektedir. Yalnızca, kanuna istinaden hazırlanan Yeraltı Suyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliğinde de belirtildiği gibi ölçüm sistemi kullanıcı tarafından temin ve monte edilecektir.
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Yerlatı suyu kullananlara uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER