Yeni Vanda yeşil alan seferberliği

Yeni Vanda yeşil alan seferberliği -Kentte meydana gelen depremlerin ardından hazırlanan 15 bin hektarlık imar planında, bin 500 hektar yeşil alana ayrıldı -Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı yeni imar planında, 26 yıl


VAN (A.A) - Cemal Aşan - Özkan Bilgin - Vanda yaklaşık 2 yıl önce meydana gelen depremlerin ardından hazırlanan 15 bin hektarlık imar planında, bin 500 hektar yeşil alan olarak belirlendi.
     Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi işbirliğinde şehrin yeni imar planı hazırlandı.
     Kent merkezinde 15 bin hektarı kapsayan imar planının bin 500 hektarının yeşil alan olarak belirlendiği planda, kent merkezinde bulunan valilik ile eski devlet hastanesi ve bazı kurumlara ait yerlere park yapılması kararlaştırıldı.
     İmar planının askıya çıkmasından sonra 18 bin 772 kişi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Van Belediyesine itiraz ederek planın yeniden düzenlenmesini talep etti.
     Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni imar planının kenti 4 kat büyütecek şekilde tasarlandığını, planın uygulanmasıyla kentin daha fazla gelişip güzelleşeceğini söyledi.
     Yeni imar planında yeşil alana büyük önem verdiklerini vurgulayan Al, bu tür alanların hayata geçirilmesiyle kentin nefes alacağını ifade etti.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar planını açıklamasının ardından vatandaşların itirazlarını kabul ettiklerini anlatan Al, şöyle konuştu:
     Müdürlüğümüze imar planı için 984ü Erciş ilçesinden 10 bin 972 vatandaş itiraz etti. Vanda yapılan itirazların yüzde 46sını, Ercişte yapılan itirazların da yüzde 65ini arsasından yol geçen vatandaşlar oluşturdu. İtirazlar, bakanlık tarafından oluşturulan komisyon tarafından tek tek incelenerek yeniden askıya çıkılacak. Ancak yolu olmayan, sosyal donatı alanları olmayan bir mahallede kimse yaşamak istemez.
    
     -Kişi başı 10 metrekare yeşil alan-
    
     Van Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Eset Çaçan da yeni imar planında 1 milyon 150 bin olarak hesaplanan kent nüfusuna göre, kişi başı 10 metrekare yeşil alan düştüğüne dikkati çekerek, 15 bin hektarlık şehir merkezinin yüzde 10unun yeşil alana ayrıldığını kaydetti.
     Türkiyenin hiçbir ilinde Vanda planlanan oranda yeşil alan bulunmadığına işaret eden Çaçan, kentin rahat nefes alabilmesi ve insanların aileleri ile vakit geçirebilmesi için yeşil alanların oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
     Depremin ardından kent merkezindeki kamu binalarının şehir dışına çıkarılmasıyla ilgili çalışmaların olduğunu anımsatan Çaçan, 1987 yılında yapılan valilik ile DSİ 17. Bölge Müdürlüğü ve eski Van Devlet Hastanesi binalarının bulunduğu alanlara park yapılacağını belirtti.
     Çaçan, söz konusu alanların düzenlenmesiyle ilgili projelerin hazırlandığını bildirerek, Ayrıca vatandaşlardan yeni imar planına yönelik itirazlarını aldık. Şu ana kadar 7 bin 800 vatandaşımız itirazda bulundu. Vatandaşların yanı sıra belediyemizin de 1996 yılında yapılan imar planındaki bazı uygulamalarla ilgili itirazları var. Kentin yararına olan işleri yapıp vatandaşlara da yardımcı olacağız diye konuştu.
    
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Yeni Vanda yeşil alan seferberliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER