Yeni üzüm çeşitleri tescile sunulacak

Yeni üzüm çeşitleri tescile sunulacak -Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Ünal: 2013 yılı içerisinde 7 yeni üzüm çeşidini tescile sunacağız


MANİSA (A.A) - Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, yeni üzüm çeşidi araştırma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, 2013 yılı içerisinde 7 yeni üzüm çeşidini tescile sunacaklarını bildirdi.
     Akay Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağcılıkta yeni çeşit geliştirme çalışmalarının uzun emek ve zahmet istediğine dikkati çekerek, 2011 yılında 5 yeni üzüm çeşidinin tescilini gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
     Yeni üzüm çeşitleri konusunda çalışmaların aralıksız devam ettiğini ifade eden Akay Ünal, şöyle konuştu:
     Kurum olarak şu an için 13 bin adet yeni üzüm çeşidi aday adayı üzerinde çalışmaktayız. Bunlardan yüz tanesini diğer çeşitlere nazaran daha uygun olacağını düşündüğümüz için geniş parsellere aktarmalarını yaptık. 2013 yılı içerisinde de 7 yeni üzüm çeşidini tescile sunacağız. Gerekli belgeleri hazırlandı ve şu anda tescile başvurma aşamasındayız.
     Bu çeşitlerin öne çıkan özellikleri, diğer çeşitlerin olgunlaşma zamanları arasına girebilecek ya da piyasadaki çeşitlere nazaran daha kaliteli, daha yüksek randımana sahip olmasıdır. Tescile gidecek 7 yeni üzüm çeşidimizin salkım ve tane ağırlıkları farklı, daha verimli ve olgunlaşma zamanlarının farklı olması gibi kendisine özgü her birinin ayrı özelliği bulunmaktadır. Bundan sonraki dönemde çeşitlerimiz tescil edildiği takdirde önce Manisamıza ve bölgemize çeşitlerin isim hakkı ya da isimlerinin belirlenmesini planlıyoruz.
    
     -Sultan 7 en çok tutulan çeşit oldu-
    
     Ünal, 2011 yılında tescillenen üzüm çeşitlerinden Sultan 7 çeşidinin çok iyi netice verdiğini vurgulayarak, üzüm çeşidinin homojen verimi yüzde 35 oranında arttırması nedeniyle yoğun talep aldıklarını, şu anda üretim için istenen kalem ve anaç miktarlarını karşılayamaz durumda olduklarını kaydetti.
     Akay Ünal, şunları söyledi:
     Elde ettiğimiz yeni çeşitlerden özellikle Sultan 7 çeşidimiz, Sultaniye çekirdeksiz üzüm çeşidinin yoğun olarak yetiştirildiği yörelerin tamamına uygunluk özelliği taşıyor. Kurutmalık özelliği ile öne çıkan bir çeşit olduğu için kurutmalık üzüm üretimi yapılan bölgelerin tamamına biz kurum olarak bu çeşidi öneriyoruz. Üreticilerimizden bu konuda isteğimiz, fidan ya da kalem talep ettiklerinde mutlaka çeşidin ismini doğru olarak faturalarını istemesi, çeşidin gerçekten Sultan 7 çeşidi olduğundan emin olmalarıdır. Bunun tek yolu ise aldıkları faturanın üzerinde Sultan 7 ibaresini görmeleridir.
    
     Muhabir: Turgay Duyar
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Yeni üzüm çeşitleri tescile sunulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER