Yaz aylarında çocuk ishallerine dikkat

Yaz aylarında çocuk ishallerine dikkat -Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzman Dr. Zülfikar Işık: -İshalli çocuk ölürse susuzluktan ölür başka bir şeyden değil


ADIYAMAN (A.A) - Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzman Dr. Zülfikar Işık, ishal olun çocukların sıvı kaybı yaşadıklarını belirterek, ishalli çocuğun ölmesi durumunda bunun susuzluktan kaynaklanacağını belirtti.
     Dr. Işık, yaptığı açıklamada, yaz mevsimin gelmesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte çocuklarda ishal hastalığının artmaya başladığı aktardı.
     Çocukların ishal hastalığına yakalanmasının bir çok sebebi olduğunu belirten Dr. Işık, hastalığın ishal ve kusma ile başlayan karın ağrısı, bulantı ve genel halsizlik ile kendini gösterdiğini ifade etti.
     Dr. Işık, yaz sıcaklarıyla birlikte ishal hastalığı için birçok sebebin ortaya çıktığını anlatarak, şunları kaydetti:
     Özellikle bölgemizde balkonlarda ve damlarda çocukların yatırılması neticesinde bu da solunum yollarının etkilenmesine, çocukların üşümelerine yol açmaktadır. Bu da aynı şekilde bağırsak enfeksiyonlarını tetikleyen başka bir sebeptir. Yine sıcakla birlikte sularda bakterilerin daha kolay üreyebilmesi sebebiyle çocuklara yedirilen ve içirilen içecekler, piknik yerlerinde rastgele yerlerde su içilmesi, temiz olmayan yerlerde çocukların suya girip yüzmeleri ishal olmalarına neden olmaktadır.
     Dr. Işık, hastalığın daha çok ishal ve kusmayla seyrettiğini, bu nedenle de sıva kaybının karşılanmasının gerekli olduğunu dile getirdi.
     İshal vakalarında alınacak önlemlerin çok basit olduğuna dikkat çeken Dr. Işık, şunları anlattı:
     Öncellikle basit önlem olarak evlerde şeker, tuz karışımından oluşan ishal paketi diye tabir ettiğimiz karışım çocuklara verilebilir. Daha sonra ishalli çocuğa patates haşlaması, pirinç lapası, yağsız yoğurt, ayran verilebilir. Eğer bu büyük çocuksa açık çay, asidi kalmamış kola, meyvelerden elma, şeftali, muz gibi gıdalar ishalde faydalı olabilmektedir.
    
     Muhabir: Mehmet Fatih Aslan
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber Yaz aylarında çocuk ishallerine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER