Yamaçtaki eve yük taşımaya Karadeniz usulü

Yamaçtaki eve yük taşımaya Karadeniz usulü çözüm -Evine yük taşımakta zorlanan emekli madenci, Uludağda bindiği teleferikten etkilenerek vinç sistemi kurdu -Ev sahibi Almalı: Ana yoldan bahçeme ulaşan halata bağladığım sac kovaya


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Zonguldakta yamaçtaki evine tüp, kömür ve odun taşımakta zorlanan emekli madenci, Uludağda bindiği teleferikten etkilenerek vinç sistemi kurdu.
     Yamaç Sokakta ikamet eden Dursun Almalı (46), dik yokuş ve merdivenler nedeniyle yük taşımakta zorlandığı evine taşıma sistemi kurmaya karar verdi.
     İnşaatlarda kullanılan vinçten satın alarak ana yoldan 60 metre yüksekte bulunan bahçesine yerleştiren Almalı, elektrik enerjisiyle çalışan sistem sayesinde yüklerini zorlanmadan taşıyor.
     Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) emekli Almalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vince bağlı halata monte ettiği sac kovaya kendisinin yanı sıra komşularının tüp, kömür, odun, bavul ve alışveriş poşetleri gibi yükleri koyarak taşıdığını söyledi.
     Sistemin yaklaşık bin liraya mal olduğunu ifade eden Almalı, "Evimizin bulunduğu yamaca araçla ulaşmak mümkün değil. Ana yolla sokağımız arasında da Üzülmez Deresi geçiyor. Evimize elimizde yükle gitmek bizim için çileydi. Bunun için vinç sistemini kurdum. Sokakta yaşayanlar da ben de rahat ettim. Ana yoldan bahçeme ulaşan halata bağladığım sac kovaya her türlü yükümü koyup vinçle çekiyorum" diye konuştu.
    
     -"Karadeniz insanı kendine özgü çözümler geliştiriyor"-
    
     Almalı, kış aylarında evlerine kömür ve odun taşımanın çok güç olduğuna işaret ederek, kamyonet kiralayarak 60 liraya getirdikleri kömürü evin önüne taşıtmak için 200 lira ödediğini anlattı.
     "Şimdi, yol kenarından vinçle sokağımıza çekiyorum" diyen Almalı, şunları dile getirdi:
     "Bunun yanında özellikle yaşlı komşularımız, alışveriş poşetleriyle dik rampa ve merdiven çıkarak evlerine gitmekte zorlanıyorlardı. Onların da poşetlerini vinçle yamaca kadar çıkarıyorum.
     Kimseden para da almıyorum. Karadenizin coğrafyası çok zorlu. Bu yüzden de Karadeniz insanı kendine özgü çözümler geliştiriyor."
     Mahalle sakinleri de vinç sayesinde rahat ettiklerini, yüklerini hiç zorlanmadan evlerine götürebildiklerini kaydetti.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Yamaçtaki eve yük taşımaya Karadeniz usulü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER