Yalovada ihracat rakamları

Yalovada ihracat rakamları -TSO Başkanı Özel: 2012 yılının ilk 10 ayında ihracat 59 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Yılın, 70 milyon dolar civarında tamamlanması öngörülüyor


YALOVA (A.A) - Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Celal Özel, Yalovada 2012 yılının ilk 10 ayında ihracatın 59 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini, yılın 70 milyon dolar civarında tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi.
     Özel, yönetim kurulunun göreve gelişinin 1300üncü günü dolayısıyla odanın meclis salonunda düzenlediği değerlendirme toplantısında, önce Türkiyenin ekonomik durumu hakkında bilgi verdi.
     Daha sonra kent ekonomisine değinen Özel, ilin sosyo-ekonomik konumunda düşüş yaşandığını belirterek, Kalkınma Bakanlığının demografi, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, mali kapasite, erişilebilirlik ile yaşam kalitesi olmak üzere 8 alt kategoride, çoğunluğu 2009-2010 yıllarına ait 61 değişkeni kullanarak hazırladığı illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması çalışmasına göre daha önce 9uncu sırada yer alan Yalova, 13üncü sıraya düştü dedi.
     Özel, kenti yönetmeye aday kişilerin demografi, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, mali kapasite, erişilebilirlik ve yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalar yapması gerektiğini ifade ederek, Oda olarak 13üncü sıradan yükselmek için etkili çalışmalıyız. Her şeyi merkezden beklemek yanlış. Kent olarak daha iyi yere gelmek için kaynaklarımızı kullanmalı, sinerji yaratmalıyız. Kentimizin daha gelişmiş, çağdaş, marka bir şehir olması için çalışmalar yapıyoruz. Bu sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasını müthiş şekilde önemsiyorum diye konuştu.
    
     -Yalovanın ihracat rakamları-
    
     Celal Özel, konuşmasında Yalovanın 2012 ihracat rakamlarına değindi. 2012 yılının ilk 10 ayında ihracatın 59 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini anlatan Özel, yılın 70 milyon dolar civarında tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi.
     Özel, ihracatın sektörlere göre dağılımı konusunda ise şu bilgileri verdi:
     Gemi ve yat sanayi 40 milyon dolar, süs bitkileri ve mamulleri 5,1 milyon dolar, kimyevi maddeler ve mamulleri 4,3 milyon dolar, su ürünleri ve hayvancılık mamulleri 2,6 milyon dolar, iklimlendirme sanayi 1,2 milyon dolar ve diğer sektörler 5,8 milyon dolar. İhracat yapılan ülkeler Norveç, Azerbaycan, Fransa, Irak, Türkmenistan, Hollanda ve diğer ülkelerdir. İhracatı daha yukarı çıkarmalıyız. Almanyaya ihracatımız yok. Gelişmiş olan ülkelere her türlü ürünü satmak farklı bir olay. Yalovada gemi sektörünün ne kadar önem taşıdığını da görüyoruz.
     Yalovadaki bankalarda 1,36 milyar lira mevduat bulunduğunu, 1,63 milyar lira ise kredi kullanıldığını dile getiren Özel, şunları kaydetti:
     Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Üniversitesinin hazırladığı Küresel Rekabet Endeksinde Yalova iller arası rekabette 20inci sırada yer alıyor. Kentimiz makro ekonomik yapı, iş gücü piyasası, finans ve turizm sektöründe ortalama üstü değerler alarak rekabet gücünü artırmaktadır. Yapamayacağız diye bir şey yok. Türkiyenin en gelişmiş ve ayrıcalıklı komşuları olan bir ile 20ncilik yakışmaz.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Yalovada ihracat rakamları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER