Yalovada hıyar zararlılarına karşı biyoteknik mücadele

Yalovada hıyar zararlılarına karşı biyoteknik mücadele


YALOVA (A.A) - Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, hıyar üretiminde tarımsal ilaç kullanımını azaltmaya yönelik, zararlılara karşı 13 bin 400 adet yapışkan tuzak dağıtımı yapıldığını açıkladı.
     Karahan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yalovada yoğun bir şekilde üretimi yapılan hıyar bitkisinin en önemli zararlılarına karşı biyoteknik mücadeleyi yaygınlaştırma çalışmalarına başladığını bildirdi.
     Bitki zararlarının etkilerinin önüne geçmek için çalışıldığını belirten Karahan, "Türkiyede yetiştirilen kültür bitkilerinde ekonomik olarak zarara neden olan birçok hastalık etmeni, zararlı ve yabancı ot bulunmaktadır. Bunlarla gerekli mücadele çalışmaları yapılmadığı zaman ürün kaybı yüksek olmaktadır. Bu kayıp zararlının tür ve yoğunluğuna bağlı olarak bazen yüzde 100lere ulaşmaktadır" ifadesini kullandı.
     Yalovada yoğun bir şekilde örtü altında üretimi yapılan hıyar bitkisinin en önemli zararlıları arasında yer trips ve beyazsinek zararlılarına karşı kimyasal mücadelenin çok başarılı olmadığını dile getiren Karahan, şunları kaydetti:
     "Zararlılara karşı ilimizde 13 bin 400 adet yapışkan tuzak dağıtımı yaptık. Bu bağlamda biyoteknik mücadele kapsamında sarı ve mavi yapışkan tuzak kullanılarak başarı sağlanılacaktır. İlimizde hıyar üretiminin yoğun olduğu yerlerde ilaçlama sayısını yüzde 50 azaltmak, doğal dengeyi korumak ve bu sayede sağlıklı, kalıntı içermeyen ürün temin etmek için seraların olduğu alanlarda çiftçilerin yoğun katılımının olduğu toplantılar düzenledik."
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan/İsmail Ersan
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Yalovada hıyar zararlılarına karşı biyoteknik mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER