Vanda Medresetüzzehra Sempozyumu

Vanda Medresetüzzehra Sempozyumu -Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliğiyle düzenlenen sempozyum, 12-14 Ekim tarihleri arasında Vanda başlayacak -Sempozyum Başkanı Prof. Dr


VAN (A.A) - Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliğiyle düzenlenen Medresetüzzehra Sempozyumu, 12-14 Ekim tarihleri arasında Vanda başlayacak.
     Ana teması Said Nursi Eğitim Felsefesi olan sempozyumla ilgili AA muhabirine bilgi veren Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, sempozyumda, Bediüzzamanın Eğitim Felsefesi, Eğitim Modeli Önerileri ve Eğitim Uygulamaları konularının tartışılacağını belirtti.
     Prof. Dr. Aksoy, Osmanlı Devletinin, 20nci yüzyıl başlarında eğitim kurumlarının değişen ve gelişen dünya şartlarını doğru okuyamadığını ve çağın ihtiyaçlarına cevap veremediğini savunarak, şöyle konuştu:
     Tanzimat Fermanı ile başlayan eğitimde modernleşme hamlesi, mektep-medrese-tekke üçgenindeki karşılıklı yabancılaşmayla bu üç kurumun kutuplaşmasına sebep olmuştu. Medreseliler, mekteplileri dinsizlikle, diğerleri de bunları cahillik ve taassupla suçlamaktaydılar. Mektep merkezli okullaşma, eğitim dilinin Türkçe olması nedeniyle Doğu ve Güneydoğuda eğitime erişimi de önemli ölçüde sınırlamıştı. 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde de eğitim alanı modernleşme sürecinin en önemli mecralarından birini teşkil etti. Benimsenen pozitivist yaklaşımlar, yerli ve dini duyarlılıkları zayıflatırken, toplumla organik bağ içinde gelişen bir okumuş sınıfın ortaya çıkmasına da imkan vermedi. Bu nedenle 20nci yüzyıl, ülkemiz açısından arayışlar yüzyılı oldu ve bu arayışlar eğitim alanında halen devam ediyor.
     Eğitim sisteminin, ekonomik ilerlemenin gerektirdiği kalifiye iş gücünü besleyemediği gibi sonrasında ortaya çıkan ideolojik kutuplaşmaların şiddete dönüşmesini engelleyebilecek sivil bir ahlak da üretemediğini vurgulayan Aksoy, Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminin etnik, dini ve diğer tür bölünmeleri aşan, vatandaşlıkta birleştirici bir referans üretmekte başarısız olduğuna dikkati çekti.
    
     -Said Nursinin eğitim modeli-
    
     Aksoy, içinde bulunulan çağda dijital kuşakların ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir eğitim sistemine gereksinim duyulduğuna değinerek, 100 yıldan bu yana bunun arayışının devam ettiğini dile getirdi.
     Hedefleriyle evrensel düşünceyi, amaçlarıyla yerelliği ve topluma özgü düşünceyi yansıtan eğitim modelinin Türkiyede kendisine ulaşılmayı beklediğini anlatan Aksoy, şöyle devam etti:
     İşte bu model, bundan tam 100 yıl önce Vanda konuşulan ve İstanbulda yankılanan yeni bir eğitim modeliydi. Bu sade ve anlaşılır eğitim modelinin sahibi Bediüzzaman Said Nursiydi. Mektep merkezli modernleşme anlayışı karşısında, mektebi reddetmeden medreseyi ayağa kaldıran, ikisini de tekkenin irfanıyla buluşturan bu model, aslında yerli bir modernitenin nasıl üretilebileceğinin müşahhas bir beyanıydı. Şöyle diyordu Said Nursi, Aklın nuru fünun-u medeniye (Medeniyeti meydana getiren fen bilimleri), kalbin ziyası ulum-u diniyedir (dini ilimlerdir). Bu ikisi birlikte okutulduğunda hakikat tecelli eder. Ayrıştırıldığında birinden inkar, diğerinden taassup çıkar. Bediüzzaman Said Nursi, bu modeli bir deneme okulu olarak Medresetüzzehra (Zehra Okulu) adı ile merkezi Vanda Bitlis ve Diyarbakırda olmak üzere açmak istedi.
     Aksoy, Said Nursinin, ilk defa 1907 yılında Sultan II. Abdulhamide anlatmak istediği düşüncesinin, araya giren savaşlar nedeniyle gerçekleşmediğini ve 1922de 163 vekilin imzası ile Medresetüzzehranın kurulmasını içeren bir teklif verildiğini hatırlattı.
     Ömrünü insanlığa ve insanların mutluluğuna, gelişmişliğine adayan Bediüzzaman Said Nursinin düşüncesinin hayat bulması için böyle bir sempozyum düzenlediklerine işaret eden Aksoy, 24 oturumun yapılacağı sempozyumda, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç ve Doç. Dr. Ahmet Yıldızın konuşma yapacağını ifade etti.
     Aksoy, 6sı yabancı 48 bilim adamının bildirileri ile destek vereceği sempozyuma 99 kişinin konuşmacı olarak katılacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Vanda Medresetüzzehra Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER