Üzüm üreticilerin budama uyarısı

Üzüm üreticilerin budama uyarısı


MANİSA (A.A) - Saruhanlı Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ülkü Aras, bağlarda yapılacak kış budaması için üreticilere uyarılarda bulundu.
     Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümlerin yetiştirildiği Saruhanlıda, çiftçiler yeni sezon için bağlarda kış budaması yapmaya başladı.
     Saruhanlı Ziraat Odası Tarım Danışmanı Aras, gazetecilere yaptığı açıklamada, 100 bin dekar bağ alanının bulunduğu ilçede, kış budamalarına başlandığını belirterek, yanlış budamanın üründe büyük rekolte kayıplarına neden olabileceğine işaret etti.
     Bağda budama işlemine başlanılması için öncelikle yaprakların tümüyle dökülmesinin beklenmesi gerektiğini dile getiren Aras, Bağda budama bağın gelişimini, kalitesini ve verimini artırır. Asma, dinlenme devresinden yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alışverişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem bu dönemdir. Yaprağı dökülmeyen bağ ise asla budanmamalıdır. Yapraklar dökülmeden yapılan budamada, asma yeterince organik bileşikleri depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılığı azalır, zayıf sürgünler oluşur ve verim düşer. Yapraklar doğal yollarla kendiliğinden dökülmeli. Eğer yaprağı dökülmeyen bir bağ budanırsa gelecek yıl yüzde 30 verim kaybı oluşabilir.
    
     Muhabir: Muammer Kökcüoğlu
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Üzüm üreticilerin budama uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER