Uzmanlar Eğirdir Gölü için uyardı

Uzmanlar Eğirdir Gölü için uyardı -Isparta İl Genel Meclisince hazırlatılan raporda, Eğirdir Gölünde kısa zamanda radikal kararlar alınmaması halinde göl suyunun içme suyu olarak kullanımının imkansız hale geleceği konusunda uyarıda b


ISPARTA (A.A) - Isparta İl Genel Meclisinin akademisyen ve uzmanlara hazırlattığı raporda, Zirai mücadele ilaçları ve kimyasal gübrelerin tehdidi altındaki Eğirdir Gölünde kısa zamanda radikal kararlar alınmazsa göl suyunun içme suyu olarak kullanımı imkansız hale gelecektir denildi.
     İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemirin Ispartadaki kanser vakalarının nedenleri ve mücadele konulu önergesi üzerine İmar ve Bayındırlık, Plan ve Bütçe, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Gençlik, Spor ve Turizm, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Sağlık ile Sanayi Ticaret ve Doğal Kaynaklar komisyonları çalışma başlattı.
     Komisyonlar Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinden Prof. Dr. Alim Koşar, Yrd. Doç. Dr. Murat Koçer, Prof. Dr. Münire Çakır, Prof. Dr. Cem Koçkar, Halk Sağlığı İl Müdürü Meral Kişioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Sedat Karakoyun ve ile SDÜ Teknokentinde görevli medikal araştırmacı Sadettin Çölerinin bilgilerine başvurdu.
     Uzmanların yaptığı çalışmaların ardından bir rapor hazırladı. İl Genel Meclisine sunulan raporda, Eğirdir Gölünün ötrofikasyon, toksik ve siltasyon tehdidi altında olduğu kaydedildi. Söz konusu oluşumda göl çevresindeki tarımsal alanlarda kullanılan zirai mücadele ilaçları ve kimyasal gübrelerin etkili olduğuna dikkat çekilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
     Zirai mücadele ilaçları ve kimyasal gübrelerin tehdidi altındaki Eğirdir Gölünde kısa zamanda radikal kararlar alınmazsa göl suyunun içme suyu olarak kullanımı imkansız hale gelecektir. Pestisitlerin (zirai mücadele ilaçları) kanserojen, mutojen, alerjen ve teratojen etkilerinin olduğu bilinmektedir. Pestisitler ayrıca kadın ve erkek üreme sisteminde sorunlar yaratmakta, büyüme ve gelişmeye olumsuz etkiler yapmaktadır. Arseniğin ise kanser riskinin yanı sıra mide sorunları, kadınlarda kısırlık ve düşük ile sinir sistemine olumsuz etkileri bilinmektedir. Eğirdir Gölündeki kirlilik, tarımdan gelen yayılı kirlilik yükü ve havzada yer alan 81 beldenin noktasal kirlilik yükü olarak iki kısımda yer almaktadır. Kirliliğin durdurulması için alınacak tedbirler bu iki alanda ayrı ayrı ele alınmalıdır. Yayılı kirlilik yükünün önlenmesi için havzada organik tarıma geçilmelidir. Isparta bu alanda pilot il yapılmalıdır. Eğirdir Gölü sadece Ispartaya değil gelecekte Türkiyeye lazım olan bir göldür. O yüzden göl, ülkesel bir proje ile tedbirler paketi hazırlanarak korunmalıdır.
     Raporun, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği, ilçe belediye başkanlıkları, kaymakamlıklar ve devlet hastanelerine gönderileceği bildirildi.
    
     Muhabir: Murat Yolcu / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Uzmanlar Eğirdir Gölü için uyardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER