UÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde 29 ameliyathane

UÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde 29 ameliyathane yenilendi -25 milyon lira harcama yapılan ve son teknolojik ürünlerin bulunduğu ameliyathaneler, törenle hizmete açıldı


BURSA (A.A) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde 25 milyon liralık harcamayla yenilenen, son teknolojik ürünlerin bulunduğu 29 ameliyathane törenle hizmete açıldı.
     Vali Şahabettin Harput, törende yaptığı konuşmada, UÜnün, tarihi boyunca çok önemli hizmetlere imza attığını söyledi.
     Sağlık hizmetlerinin çok önemli olduğunu ifade eden Harput, her şeyin kıymetinin kaybedildiğinde daha iyi anlaşıldığını, ancak sağlığın kıymetini kaybetmeden bilmek gerektiğini ifade etti.
     Harput, üniversitenin, bulunduğu şehrin itibarı olduğunu ve marka olmasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, Bursada da UÜ gerçekten büyük başarılar kazandı. Hepimiz sık sık duyuyoruz. Antalya Üniversitesinde, Hacettepede organ nakli yapıldı, kimisi öldü, kimisi kaldı. Biraz önce hocamız Türkiyede ilk üçteyiz diyor. Bu çok önemli bir durum. Yenilenen ve 25 milyon TLye mal olan ameliyathanelerle daha iyi hizmetler verilecek diye konuştu.
     Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek de modern ameliyathaneleri hizmete soktuklarını belirterek, şunları söyledi:
     Bu ameliyathaneler sadece ülkemizde değil, Avrupa ve dünyadaki sayılı ameliyathanelerden. Buraya ayrılan para 25 milyon liraya yaklaşıyor. Bu son donanımlarla ameliyathanelerimizin her biri, en büyük kalp ameliyatlarından, en kompleks organ nakli ameliyatlarına, özellikli beyin ameliyatlarından mikro-cerrahiye ve ortopedinin büyük protez ameliyatlarına kadar her türlü karmaşık ameliyatın yapılabildiği birimler haline getirildi.
     Vali Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindeki heyet, açılışın ardından yenilenen ameliyathaneleri ve yoğun bakım ünitelerini gezdi. Protokol üyelerine Hastane Başhekimi Prof. Dr. Tahsin Yakut ve görevli doktorlar tarafından bilgi verildi.
    
     -Yenilenen ameliyathaneler-
    
     UÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Kayanın verdiği bilgilere göre, 24ü ana binada, 5i de Göz Hastanesinde olan toplam 29 ameliyathane, yaklaşık 25 milyon lira harcanarak tamamen yenilendi ve sterilizasyon bakımından son derece güvenilir hale getirildi.
     Yeni sisteme göre, ameliyathanelerin oda ve çevre koridorları, iki aşamalı filtrelerden geçtikten sonra ortama verilen hava ile iklimlendiriliyor. Birinci aşamada HEPA filtre denilen süzgeçlerden geçen hava en ufak mikropların geçişine dahi izin vermiyor. Bu aşamayı geçen hava, daha sonra açık kalp cerrahisi, beyin cerrahisi, organ nakli gibi hassas ameliyatların yapıldığı odalarda ayrıca laminer akım denilen düzeneklerle yeniden filtre ediliyor. Bu filtreler ile tavandan verilen filtre edilmiş ve hafifçe soğutulmuş hava, etraftaki daha sıcak havayı tahliye yoluna iterek ameliyat sahasını sürekli en üst düzeyde temizliyor.
     Bunun yanı sıra oda içinde sağlanan pozitif basınç dış ortamdaki havanın oda içine girmesini de engelliyor. Dünyada en son teknoloji olan bu teknoloji, ameliyathaneleri, dünyanın en ileri merkezlerinde yapılabilen karmaşık ameliyatları yapılabilir hale getiriyor.
     Ameliyathanedeki her odanın birbirinden bağımsız olarak ısı, nem ve hava basıncı isteğe göre bu merkezden otomatik ya da el ile yapılabiliyor. Tüm bu parametreler her ameliyathane odasında bulunan dijital panolardan saniye saniye izlenebiliyor.
     Türkiyedeki çok az hastanenin sahip olduğu, 24 saat aktif olan ve sadece ameliyathaneye hizmet veren eczane, patoloji ünitesi ve röntgen üniteleri de bulunuyor.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber UÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde 29 ameliyathane Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER