Ünyede Yaşlılarda Ruh Sağlığı, Bakım ve

Ünyede Yaşlılarda Ruh Sağlığı, Bakım ve Beslenme konulu seminer


ORDU (A.A) - Ünye Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Ünye Sağlık Müdürlüğünce, Yaşlılarda Ruh Sağlığı, Bakım ve Beslenme konulu seminer düzenlendi.
     Ünye Belediye Kültür Sitesindeki seminerde, Türk Psikologlar Derneği Ulusal Psikoterapi Uzmanlığı Değerlendirme Komitesi Üyesi, Madalyon Psikiyatri Merkezi Aile ve Çocuk Ruh Sağlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yalın, yaşlıların toplum içindeki önemine ve yerine işaret etti.
     Yaşadığımız yüzyıldaki en önemli konulardan birinin toplumların yaşlanması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ayşe Yalın, Gelişiyoruz ve endüstrileşiyoruz, geliştikçe ve endüstrileştikçe bakım artıyor. Bu da yaşlılık nüfusunu artırıyor ve dolayısıyla da ekonomik ve sosyal çözülmesi gereken bir yığın sorun bizi bekliyor. Yaşlılık, biyolojik olarak yeteneklerimizin azalması ve ekonomik, fizyolojik ve sosyal yönleri olan bir süreç olarak tarif ediliyor dedi.
     Tıp, bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle insan ömrünün uzadığını belirten Yalın, şöyle devam etti:
     21. yüzyılın başlarında hiçbir ülke yaşlılık bakımıyla ilgili uğraşmamıştır. Ortalama yaşlar 50, gençlik zamanlarına rastlamış bütün ölümler. Ancak tıp, bilim ve teknoloji üçgeni birbirine paralel gelişince ölümler azalmış, yaşlılık nüfusu artmış. 1998de genel nüfusun yüzde 10u 60 yaşın üstünde. 2005te öngörülen yüzde 11 ve giderek artıyor. 21. yüzyılda 2050de dünyanın nüfusu 9 milyara yaklaşacak ve yine öngörülen sayı 2 milyar 65 yaşın üstünde kişi olacak. Bu da dünyada üretkenlik ve yaşlılığı getirir. Yaşlıları köşeye koyarsanız o bakım isteyen insan olur. Ama acaba yaşlı üretebiliyor mu konusu tartışma oldu ve buna cevap olarak araştırmalarım bilim adamlarının ve ressamların 65 yaş üstünde eser verdiklerini gösteriyor.
     Seminerde Diyetisyen Doktor Seda Tekay, bakım ve beslenmeyle ilgili bilgi verdi.
     Seminerde yaptığı kısa konuşmada yaşlı vatandaşları hiçbir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını belirten Ünye Kaymakamı Mustafa Demir ise, Sizler bizlerin büyüklerisiniz ve bizim her şeyimizsiniz. Sizleri hiçbir zaman unutmadık unutmayacağız. Devam eden hayat içinde siz büyüklerimizin bizlerin sizleri en iyi biçimde rahat ettirmemiz ve huzurunuz için bazı tedbirler alıyoruz dedi.
    
     Muhabir: Hacer Öztürk
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Ünyede Yaşlılarda Ruh Sağlığı, Bakım ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER