Unutulmuş türkünün 57 yıllık kaydını kütüphanede

Unutulmuş türkünün 57 yıllık kaydını kütüphanede buldu -Devrekli Araştırmacı-Yazar Hüsnü Öztürk, ünlü bestekar Nasibin Mehmet Yürünün Devreke özgü bestelediği unutulmuş bir türkünün 1955 yılındaki plak kaydını Milli Kütüphane arşiv


ZONGULDAK (A.A) - Devrekli Araştırmacı-Yazar Hüsnü Öztürk, ünlü bestekar Nasibin Mehmet Yürünün Devreke özgü bestelediği unutulmuş bir türkünün 1955 yılındaki plak kaydını Milli Kütüphane arşivinde buldu.
     Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye özgü Tombulacık Halimem kadar geçmişte ünlü olan Devrekli Kız türküsünün unutulmaya yüz tuttuğunu, bölgede eseri bilen kişinin neredeyse kalmadığını fark ettiğini söyledi.
     Yaptığı uzun araştırmalar sonucunda türkünün 1955te sanatçı Nevzat Akay tarafından seslendirildiğini tespit ettiğini ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:
     İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi ile Ankara Milli Kütüphanede uzun bir süredir yaptığım araştırmalar sonucunda, Devrekte az bilinen fakat seslendirildiği yıllarda büyük yankı uyandıran Devrekli Kız türküsünün taş plak kaydını buldum. Milli Kütüphanenin arşivinde yer alan türkünün sözleri ünlü bestekar Nasibin Mehmet Yürü tarafından yazılıp bestelenmiş. Nasibin Mehmet Yürü, 1947de ülke genelinde çıktığı turne kapsamında Devreke geliyor. Çetin ve dolambaçlı yollarda ilerlerken Devrek yolu dolam dolam/Kız ben sana kurban olam/Dağları aştım da geldim/Kız annenden seni çalam diye başlayan dizeleri yazarak besteliyor.
     Türküyü çocukluğunda kınalarda ve düğünlerde çok dinlediğini ancak yıllar geçtikçe unutulduğunu fark ettiğini belirten Öztürk, Kütüphane arşivinde bulduğum türkünün dijital kopyasını aldım. Umarım gelecek kuşaklara miras kalır. Bölgemizin saklı kültürel hazinesini ortaya çıkartmaktan dolayı övünç duyuyorum dedi.
     Öztürk, 1955te Nevzat Akayın seslendirdiği türkünün dijital kaydını ziyaret ettiği Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerciye de teslim etti.
     Belediye Başkanı Semerci, bölgenin kültürel değerlerine her zaman sahip çıktılarını, ilçedeki aydınların da buna önemli katkı verdiğini belirterek, Devrek bastonundan türkülerine ve şairlerine kadar önemli bir ilçemiz. Devrekli kız türküsü gibi bir eserin tekrar bize hatırlatılmasını çok önemsiyorum. Kültür envanterimize kayıt edilen türkü, festival gibi etkinliklerde seslendirilecek. Zamanla da yeniden popüler olacağına inanıyorum diye konuştu.
    
     -Nasibin Mehmet Yürü-
    
     İstanbulda 1882de dünyaya gelen Nasibin Mehmet Yürü, kendi çabasıyla ud çalmayı öğrenmesinin ardından ilk bestesini 24 yaşında yaparak adını duyurmaya başlamış.
     Çok sayıda eseri Türk müziğine kazandıran ve 500ün üzerinde bestesi bulunan Nasibin Mehmet Yürü, ülke turnesine çıktığı dönemde geldiği Devrekten etkilenerek Devrekli kız türküsünü besteliyor.
     Yürünün türküsünün sözleri şöyle:
     Devrek yolu dolam dolam/Kız ben sana kurban olam/Dağları aştım da geldim/Kız annenden seni çalam/Kız Devrekli Devrekli/Ettin beni sen dertli/Devrek yolu dönem dönem/Kız gönlümü sana verem/Dağları hep sis kaplasın/Bir kerecik seni görem/Kız Devrekli Devrekli/Ettin beni sen dertli/Devrekli kız Devrekli kız/Sensiz dünya bana ıssız/Yüreğimi sen dağlama/Kız Devrekli parlak yıldız/Kız Devrekli Devrekli/Ettin beni sen dertli
     (TIĞ-SOY-SÖ-JM)
<< Önceki Haber Unutulmuş türkünün 57 yıllık kaydını kütüphanede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER