Uluslararası Marka Kent: İzmir Çalıştayı

Uluslararası Marka Kent: İzmir Çalıştayı -İzmir Üniversiteler Platformu, Avrupada yaşayan Türk öğrencilerin kentteki üniversitelerde eğitim görmeleri amacıyla proje başlattı -Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Barkan: "İlk hedef Alm


İZMİR (A.A) - İzmir Üniversiteler Platformu, Avrupada yaşayan Türk öğrencileri kentteki üniversitelerde yüksek öğrenim görmeleri amacıyla proje başlattı.
     Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, ilk hedefin Almanyadaki Türk öğrencileri İzmire getirmek olduğunu söyledi.
     İzmir Üniversiteler Platformu ve Hizmet Gönüllüleri Konfederasyonu işbirliği ile düzenlenen "Uluslararası Marka Kent: İzmir Çalıştayı" başladı.
     İzmirdeki 9 üniversitenin temsilcilerinin yanı sıra Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Keskin, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Türk Alman Sanayici İş Adamları Ticaret Odası Vekili Hayati Önelin katıldığı çalıştayın açılışında konuşan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, amaçlarının İzmiri uluslararası üniversiteler kenti haline getirmek olduğunu kaydetti.
     3 milyonu Almanyada olmak üzere Avrupada 5 milyon Türkün yaşadığını, göçmen statüsünde olanlarla birlikte bu sayının 7 milyonu bulduğunu ifade eden Barkan, bu nüfusun yüzde 20sinin üniversite çağında olduğunu dile getirerek, "İlk hedef Almanyadaki Türk öğrencileri İzmire getirtebilmek. Türkiyenin lehine bir durum var bunu kullanmalıyız. Küresel ekonomik kriz batılı bilim arzını açığa çıkartıyor. Bütçe kısıntıları, nitelikli bilim insanlarını işsiz bırakıyor. Böylece bütçe kısıntıları nedeniyle kariyeri tehlikeye düşen Avrupa ve Amerikan üniversitelerin bilim insanları başka coğrafyalara yöneliyor. Türkiyenin coğrafi olarak Avrupaya yakınlığı bir avantaj" dedi.
     Hizmet Gönüllüleri Konfederasyonu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ise İzmir Üniversiteler Platformu ile başlattıkları projenin sivil toplum- üniversite diyaloğuna örnek teşkil ettiğini söyledi.
     Üniversitelerle işbirliği yapmalarındaki amaçlarının yurt dışında yaşayan Türkleri eğitim için İzmire çekmek olduğunu belirten Atasoy, "Yurt dışında özellikle Almanya ve Avrupada yaşayan gençlerimiz lise eğitiminden sonra okuyamıyorlar. Bunun bir çok sebebi var. Çalıştayda bu gençlerimizin üniversite tahsili almaları için neler yapabiliriz konusunu tartışacağız. Onların Türkiyede, İzmirde eğitim görmeleri için nelerin yapılması konusunu ele alacağız. Türk gençleri ile çıkacağımız bu yolda, Avrupalı gençlere de ulaşacağımıza inanıyorum. İzmir ile Avrupalı gençler arasında bir köprü olmak istiyoruz" diye konuştu.
     Çalıştayın ikinci ayağında Almanyada düzenlenecek fuarda, İzmirdeki üniversitelerin tanıtımının gerçekleştirileceğini anlatan Atasoy, projenin hayata geçmesi için YÖKün desteğinin önemli olduğunu vurguladı. Atasoy, İzmirin bu anlamda bir marka kent olabileceğini dile getirdi.
     Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Keskin de Avrupada yaşayan Türkler arasında üniversiteye gitme oranının düşük olduğunu, bu tür işbirliklerinin öneminin bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
     "Avrupadaki Türkler arasında üniversiteye gitme oranının düşük olması, çocukların daha çok meslek okullarına yönlendirilmesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle mühendislik, tıp, hukuk gibi alanlara giremiyorlar. Başka ülkelere gidip öğrenim görenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye bu anlamda çok kriterleri yerine getirdi."
     İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu da, Türkiyeden Almanyanın hep bir komşu ülke olarak görüldüğünü söyledi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Uluslararası Marka Kent: İzmir Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER