Ulusal Siyaset Bilimi Kongresi

Ulusal Siyaset Bilimi Kongresi -Denizli Valisi Abdülkadir Demir: Türkiye, dünyada yeni bir düzen kurulacaksa bu düzeni kurmakta başrol oynamalı


DENİZLİ (A.A) - Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türkiyenin dünyada yeni bir düzen kurulacaksa bu düzeni kurmakta başrol oynaması gerektiğini söyledi.
     Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından düzenlenen Ulusal Siyaset Bilimi Kongresi, PAÜ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törenle başladı. Törene, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiyenin değişik üniversitelerinden akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
     Denizli Valisi Abdülkadir Demir, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Ulusal Siyaset Bilimi adıyla bir kongrenin Türkiyede ilk kez Denizlide yapılmasının ayrı bir önem taşıdığını ifade etti.
     Türkiyenin dünyada yeni bir düzen kurulacaksa bu düzeni kurmakta başrol oynaması gerektiğini vurgulayan Vali Demir, şöyle konuştu:
     600 yıl dünyaya hükmetmiş bir devletin torunları olarak bizler Türkiyenin artık bekleyip, dünyada yeni bir düzen oluştuktan sonra tepki veren bir ülke konumunda değil aksine eğer yeni bir düzen kurulacaksa o düzenin temel taşını atan ülkelerin başında gelmeliyiz. Bu çerçevede, dünyada, küresel olaylarda sözü dinlenen, olayları önceden gören, o olaylara tedbir oluşturan bir ülke olmamız gerekmektedir. Yerel, ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara doğru ve uygulanabilir çözümler üreten bir ülke olmamız açısından Türkiyede siyasal karar alıcıların, diplomatların, ülkenin geleceğine yön veren makamlarda görev alan kamu görevlilerinin artık sadece krizden krize koşturan kişiler olmayı aşıp, kriz çıkmadan bunu hissedebilen, sorunları çözebilecek sağlıklı ve iyi hazırlanmış alternatif çözüm önerileri geliştirebilen, olaylara ve gelişmelere bütüncül bakabilen çerçevede sağlam bilgi donanımı ve analitik bakış açısıyla katkı verme kapasitesini yükseltmesi gerekir.
     Anayasaların, siyasal işleyişin hukuksal altyapısını oluşturduğunu belirten Demir, Temelde devlet yapılanmasını düzenler. Demokratik bir ülkede anayasa, onu üreten toplumsal talep ve beklentilerin ortaya koyduğu ortak irade tarafından yapılır. Yazılı anayasa topluma ait temel siyasal kararı yansıtabiliyorsa toplum sözleşmesi olarak adlandırılabilir. Bu anlamda bilimsel tartışmaların katkı sağlayacağına inanıyorum dedi.
     İki gün sürecek olan kongrede, Türkiyenin değişik üniversitelerinden gelen akademisyenler tarafından Anayasa ve Siyaset İlişkisi, Sivil Toplum ve Demokrasi, Söylem ve Demokrasi, Türkiyede Yerel Siyaset, Türkiyede Demokrasi, Siyaset Teorisi, Medya ve Siyaset ile Toplumsal Hareketler ve Siyasal Hayat konularında oturumlar gerçekleştirilecek.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Mustafa Yıldırım
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Ulusal Siyaset Bilimi Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER