Uluderede arıcılara destek

Uluderede arıcılara destek -Arıcılığı Geliştirme Projesi kapsamında 70 üreticiye 615 bin liralık destek verildi


ŞIRNAK (A.A) - GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Uludere ilçesinde Arıcılığı Geliştirme Projesi kapsamında 70 arı yetiştiricisine 615 bin liralık destek sundu.
     Şırnak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının yürüttüğü projeler sayesinde ilçede arıcılıkta büyük gelişme yaşandı.
     Uludere Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat İnan, proje kapsamında 70 arı yetiştiricisine 615 bin lira tutarında 25 adet arılı kovan, 25 boş kovan, 25 kilogram arı keki, 20 kilogram petek ve arıcı malzemesi dağıttıklarını söyledi.
     İlçede Arıcılığı Geliştirme Projesi kapsamında 3 yıldır uygulanan proje sayesinde 6 bin arı dağıttıklarını anlatan İnan, şöyle konuştu:
     "Uludere genelinde 12-13 bin civarında arı var. Üretici, 1 kovandan 10-15 kilogram bal alıyor. Vatandaşlarımız yıllık olarak 5 ile 10 bin Türk lirası daha fazla kazanacak. Uludere denince silah ve top sesi ile barut kokusu geliyordu. Bundan sonra burada arı vızıltıları ve koyun melemeleri duyulacaktır. Artık Uludere denince akla bal gelecek."
     Şırnak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Habip Aşan ise Uludere ve Beytüşşebapta yetişen balın markalaştığını ve artık ülke sınırlarını aşarak uluslararası fuarlarda sergilendiğini söyledi.
     Proje sayesinde ilçede arıcılığın daha da gelişeceğini kaydeden Aşan, "Beytüşşebap ve Uludere arıcılığa elverişli bitki örtüsü ile yüksek yaylalara sahip. Yapılan projeler sayesinde her geçen gün baldaki ismimizi Türkiyedeki ve uluslararası fuarlarda sergiliyoruz" diye konuştu.
    
     -"Silah sesi duymak istemiyoruz"-
    
     Üretici Hacı Baykır, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün katkıları sayesinde ilçede arıcılığın kısa sürede geliştiğini vurgulayarak, artık dağlarda silah sesi yerine arı ve kuzu sesi duymak istediklerini söyledi.
     Hüseyin Aşan ise geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle yaylalara çıkamadıklarını hatırlatarak, "Bu sene bol yağmur yağdı, çiçeğimiz çok. Ayrıca bu sene yaylalar serbest oldu. Artık arılarımızı yaylaya çıkaracağız. Artık barış ve huzur istiyoruz" ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Şaban Yılmaz / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Uluderede arıcılara destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER