Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: -(Kuzey Ege Limanı) Bu liman ile İzmir, Avrupa-Asya ticaretinin merkezi haline gelecek. Dünyanın yeni deniz İpek Yolu, tek başına İzmir olacak -2013 yılında Kuzey Ege Limanı


İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çandarlıda yapımı devam eden Kuzey Ege Limanı ile İzmirin, Avrupa-Asya ticaretinin merkezi haline geleceğini, dünyanın yeni deniz ipek yolunun tek başına İzmir olacağını kaydetti.
     Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, İzmirin, Türkiye ekonomisine önemli girdi sağlayan şehirlerden biri olduğunu, bu kapsamda İzmirin her türlü altyapı sorununun giderilmesi gerektiğini belirtti.
     İzmire gerek deniz gerek demiryolu gerekse karayolu ulaşımında her türlü önceliği verdiklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:
     Geçen yıl Mayıs ayında Çandarlıda temelini attığımız Kuzey Ege Limanı, İzmirimize olduğu kadar ülkemize son 10 yılda yapılan ulaştırma yatırımlarının devamı niteliğinde bir proje. Bu liman, hem İzmirin hem de Türkiyenin kazanmasını sağlayacak büyük bir yatırım. Bu liman İzmiri ticaret merkezi yapacak bir yatırım. Bu liman sadece Çandarlının, İzmirin değil, tüm Egenin ana ihracat merkezi haline gelecek. Bu liman ile İzmir, Avrupa-Asya ticaretinin merkezi haline gelecek. Dünyanın yeni deniz İpek Yolu, tek başına İzmir olacak.
    
     -İlk gemi 2013te yanaşacak-
    
     Bakan Yıldırım, dünyanın 10 büyük limanı arasında yer alacak Kuzey Ege Limanı için yaklaşık bin 700 metre boyunda dalgakıran yapıldığını, bu kapsamda 3 milyon 700 bin ton taş döküldüğünü bildirdi.
     Limanda fiziki gerçekleşmenin yüzde 60a yaklaştığını belirten Yıldırım, Şimdiden işin yarısını tamamladık. Çalışmalar şu an itibariyle beklediğimiz programın önünde ilerliyor. Amacımız gelecek yıl limanın ilk etabını açmak. Bu hızda ilerleyerek 2013 yılında da limana ilk gemimizi yanaştıracağız ifadesini kullandı.
     Yıldırım, Kuzey Ege Limanının hem demiryolları ile hem de karayolları ile lojistik merkezlere bağlanacağı, Kuzey Otoyolunun yanı sıra Kemalpaşa-Turgutlu Demiryolunun da Çandarlı Limanına bağlanacağı bilgini verdi.
     Limanın tüm altyapısıyla tam bir merkez olacağını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
     Liman, İzmire yıllık 700 milyon lira gelir getirecek. Türkiyenin var olan konteyner elleçleme kapasitesini de yüzde 70 artıracak. Bu liman ile Türkiyede elleçlenen konteynerin yüzde 50sini İzmir elleçleyecek.
    
     Muhabir: Ali Korkmaz / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER