Ukrayna Kültür Günleri, ilk kez kutlandı

Ukrayna Kültür Günleri, ilk kez kutlandı -Ukraynalılar, 28 Ekimdeki parlamento seçimlerinden ümitli -UWCC Başkanı Mykhaylo Ratushny: Başkanlık seçimlerinde 11 milyondan fazla oy almış birinin hapiste olması ülkenin demokrasisi


ANTALYA (A.A) - Ukrayna Dünya Koordinasyon Konseyi (UWCC) Başkanı Mykhaylo Ratushny, Başkanlık seçimlerinde 11 milyondan fazla oy almış birinin hapiste olması ülkenin demokrasisi açısından kötü bir durum dedi.
     Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ile Ukrayna Ailesi Derneği tarafından Antalyadaki yerleşik Ukraynalıların kendi kültürlerini yaşayabilmeleri ve tanıtabilmeleri amacıyla Ukrayna Kültür Günlerinin ilki düzenlendi.
     Etkinlik, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünden Cumhuriyet Meydanına kadar süren kortej yürüyüşüyle başladı. Etkinliğin devamında ise gecenin sunuculuğunu da yapan folk (halk müziği) sanatçısı Lesia Gorova, bandura (Ukrayna halk sazı) sanatçısı Oksana Ivashchenko, Verbychanka halk-etnografik genç ve çocuk grubu gibi birçok şarkıcı ve grup, sahne aldı.
     Geceye Ukrayna Ailesi Derneği tarafından davet edilen UWCC Başkanı Mykhaylo Ratushny, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok Ukraynalının yaz tatili için Antalyayı tercih ettiğini ve birçok Ukraynalı kadının, Türk erkekle evlendiğini belirterek, festivalin, Türkiye ile Ukrayna arasındaki dostluğun pekiştirilmesine katkı sağlayacağını söyledi.
     Türk halkını kibar, misafirperver, sürekli güleryüzlü ve kalplerini açmaya hazır insanlar olarak tarif eden Ratushny, kendini yineleyen ve gelişen bir şehir olan Antalyada tatil yapmanın ve farklı kültürlerden insanlarla etkileşime geçmenin insana keyif verdiğini belirtti.
     Ratushny, Antalyanın, farklı ülkelerden insanların dostça yaşadığı bir şehir olduğunu kaydetti.
     Etkinliğin, Ukraynanın Sovyetler Birliğinden ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesinin 21. yıl dönümüne denk gelmesiyle ilgili olarak Ratushny, bu günün Ukraynanın en önemli bayramı olduğunu ve Ukraynalıların, nesiller boyunca bağımsızlığını elde edebilmek için mücadele ettiğini anımsattı.
    
     -Yaklaşan seçimler ve Yuliya Timoşenkonun durumu-
    
     Ukraynanın her geçen yıl daha güçlü, daha demokratik, daha Avrupalı bir hale geldiğini ileri sürerek, şu an hapiste olan eski başbakan Yuliya Timoşenko için şu ifadelere yer verdi:
     Başkanlık seçimlerinde (ikinci turda) 11 milyondan fazla oy almış birinin hapiste olması, ülkenin demokrasisi açısından kötü bir durum. Parlamento seçimleri sonrası işlerin değişeceğini umuyorum. Ukrayna ve diğer ülkelerden birçok insan Timoşenkonun hapiste olmasına karşı.
     Ukrayna Ailesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vita Mykhaylova ise, Türkiye ile Ukrayna arasında kültür alışverişinin tesisi için projeler ürettiklerini ve bu bağlamda 3 yıldır folklör, dans, Ukraynaca ve Rusça dersleri verdiklerini dile getirdi.
     Antalyayı çok sevdiğini anlatan Mykhaylova, 14 yıldır Antalyada yaşadığını ve halkın kendilerine çok güzel ve sıcak davrandığını ifade etti.
     Mykhaylova, Ukraynanın bağımsızlık gününde Antalyada olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, Ukrayna halkının 28 Ekimdeki seçimleri, daha iyi değerlendireceğini, doğru kararı vereceğini ve ülkede seçimden sonra her şeyin daha iyi olacağını umduğunu kaydetti.
     Ukrayna Fahri Konsolosluğu Temsilcisi Natalia Karaca da, Türk eşiyle tanıştıktan sonra Antalyaya gelmeye karar verdiğini ve Antalya insanının çok sıcak ve sempatik oluşunun şehre alışmasını kolaylaştırdığını söyledi. Karaca, Ukraynanın bugünlerde çok zor günler geçirdiğini savunarak, Umarım herkes daha iyi olacak ve en yakın zamanda Ukrayna eski haline dönecek. Umarım Ukraynada barış olacak ve ekonomik anlamda da daha iyi bir pozisyonda olacak dedi.
     Herkes serbest kalsın diyerek, Yuliya Timuşenkonun da dahil olduğu siyasilerin serbest kalması temennisinde bulunan Karaca, tüm Ukraynalıların bağımsızlık gününü tebrik etti.
     Öte yandan, Ukraynanın eski Başbakanı Yuliya Timoşenko, 2009 yılında Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşması görüşmeleri sırasında yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle geçen yıl 7 yıl hapse çarptırılmıştı.
    
     Muhabir: Hüseyin Burak Demirer / Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber Ukrayna Kültür Günleri, ilk kez kutlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER