UİBde Fikri Hakların Korunması ve Gümrük

UİBde Fikri Hakların Korunması ve Gümrük Kontrolleri semineri -UPB Konsey Başkan Yardımcısı Dr. Ergün: -Ar-Ge faaliyetlerine yeterince önem verilmemesi, kaynak yetersizliği ve kaynak kullanımında gelişmiş ülkelere nazaran eksiklikl


BURSA (A.A) - Uluslararası Patent Birliği (UPB) Konsey Başkan Yardımcısı Dr. Mevci Ergün, Ar-Ge faaliyetlerine yeterince önem verilmemesi, kaynak yetersizliği ve kaynak kullanımında gelişmiş ülkelere nazaran eksikliklerin olması, ülkemizde patent sayısının az olmasının başlıca nedenleridir dedi.
     Ergün, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından düzenlenen Fikri Hakların Korunması ve Gümrük Kontrolleri seminerinde, özellikle marka, tasarım ve patent konularında bilgi verdi.
     Fikri mülkiyet haklarının, yaratıcı düşünce ürünü eserler üzerindeki hakları anlatan bir terim olduğunu ifade eden Ergün, sınai mülkiyet haklarının ise patentler, markalar, endüstriyel tasarımlar gibi haklardan oluştuğunu belirtti.
     Ergün, sınai mülkiyet haklarının, fikri mülkiyet haklarından farklı olduğuna dikkati çekerek, Sınai mülkiyet, genel tanımı ile sanayide ve tarımdaki buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün tasarımların ilk uygulayıcıları adına, ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerindeki üreticisinin ve satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına kayıt edilmesini ve böylece ilk uygulayıcılarının ürünü üretme hakkına belirli bir süre olmasını sağlayan gayri maddi bir haktır diye konuştu.
     Patent alınabilmesi için bazı şartların gerektiğine işaret eden Ergün, şunları kaydetti:
     Buluşun yeni olması, tekniğin bilinen durumu aşması ve sanayide uygulanabilir olması gereklidir. Buluşların patent ile korunması; yenilikler, buluşlar ve fark yaratabilmek firmaların pazardaki güçlerini arttırır ve ayrıcalığını sağlarken, pazarda güçlü bir yerde olunmasını ve ciddi bir rekabet ayrıcalığına sahip olunmasını ortaya çıkartır. Diğer yandan firmaların pazar payını artırır ve patentin devredilmesi ya da lisans verilerek ek gelir elde edilmesini sağlar.
     Ergün, Türkiyede patent başvurularının az olduğuna da değinerek, Bunun belli başlı nedenleri vardır. Ar-Ge faaliyetlerine yeterince önem verilmemesi, kaynak yetersizliği ve kaynak kullanımında gelişmiş ülkelere nazaran eksikliklerin olması, ülkemizde patent sayısının az olmasının başlıca nedenleridir görüşünü dile getirdi.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber UİBde Fikri Hakların Korunması ve Gümrük Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER